Beinrestene er høyst sannsynlig fra en mann

Nå er skjelettfunnet i Gamlebyen dokumentert og gravlagt på nytt.

Beinrester i Gamlebyen

Disse beinrestene ble funnet i forbindelse med gravearbeider i Gamlebyen i Fredrikstad i forrige uke. Nå viser det seg at de mest sannsynlig stammer fra en mann.

Skjelettet som ble funnet i Gamlebyen i Fredrikstad i forrige uke er høyst sannsynlig beinrestene av en mann. Det forteller landskapsarkitekt, Lars Ole Klavestad, hos Fylkeskonservatoren i Østfold.

Skal få ligge i fred

Fant menneskebein

I forbindelse med gravearbeider i Gamlebyen ble dette beinet funnet. Senere dukket enda flere beinrester opp.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Skjelettfunnet er nå dokumentert og gravlagt på nytt.

– Det er en gravplass så vi ønsker at det mennesket som har blitt gravlagt der skal få ligge, selv om det helt sikkert har blitt berørt flere ganger ved nedlegging av både rør og ledninger tidligere også, sier Klavestad.

Det var torsdag i forrige uke at skjelettrestene dukket opp i forbindelse med anleggsarbeid i Gamlebyen.

– Det ble funnet rester etter både skinnbein, leggbein og lårbein som kunne settes sammen. Det viste at det var en ganske kraftig person, sannsynligvis da en mann.

Gravlagt på fattigkirkegård

Lars Ole Klavestad, fra fylkeskonservatoren

Landskapsarkitekt, Lars Ole Klavestad, hos Fylkeskonservatoren i Østfold, forteller at beinrestene mest sannsynlig stammer fra en mann.

Foto: Birger Kjølberg

Klavestad forteller at funnet stammer fra fattigkirkegården som var i bruk mellom 1660 og 1740, men kan ikke tidfeste det nærmere.

– Vi har ikke gjort noe undersøkelser av beinmaterialet fordi man pleier ikke å gjøre arkeologiske undersøkelser av så nye menneskefunn. Det konsentrerer seg mest om bein og skjelettfunn fra alderen før reformasjonen i 1537, og det er også lovfestet.

Fylkeskonservatoren i Østfold kommer derfor ikke til å gjøre ytterligere arkeologiske undersøkelser i Gamlebyen på eget initiativ.

– Det er egentlig et stort kostnadsspørsmål. Det handler også om tilgjengelighet, så det er ikke noe vi har prioritert i vårt arbeid. Men når det byr seg en mulighet til å se hva som ligger under brosteinen dokumenterer vi alltid det, sier Klavestad.

Skjelettfunnet kommer ikke til å få konsekvenser for gravearbeidet i Gamlebyen.

  • Se video:
    Dette beinet ble funnet i Gamlebyen i Fredrikstad. En teori er at beinet stammer fra en fattigkirkegård fra 1600-tallet.