Hopp til innhold

Slik behandler du bunaden dagen derpå

Isflekker, champagnesøl eller rusk fra fortauskanter. Det er mange grunner til å ta en sjekk av bunaden dagen etter 17. mai, før den henges i skapet for enda ett års ventetid.

Vestfoldbunader

Det er mange måter å behandle bunaden på etter 17. mai. Før du henger den i skapet bør den blant annet sjekkes for flekker og støv.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Hva gjør du med bunaden etter den store dagen?

–Da bare henger jeg den inn i skapet egentlig.

Du sjekker ikke skjorta for flekker og sånt da?

– Nei. Eller jeg pleier å vaske skjorta, men den må jeg vaske igjen neste år som regel. Nå har jeg fått meg ny skjorte, og den er strykefri, så nå føler jeg meg veldig heldig.

Det har ikke hendt at du mangler en sølje eller sko da?

– Joda, det har jeg smertefullt erfart. Det var jo krise, så jeg måtte improvisere med sikkerhetsnåler for å holde bunaden på plass. Det var noen hemper på bunaden som hadde blitt ødelagt, så jeg endte opp med å ta et sjal over, og feste en sølje utenfor der igjen så ingen så katastrofen.

Folk på gata har ulike erfaringer med behandling av bunad dagen etter 17. mai når NRK spør dem. Er du en av dem som slenger bunaden i skapet uten å sjekke den for flekker? Da bør du kanskje lese rådene som følger under.

Les også:

Heng opp bunaden

Inger Margrethe Medhus i Hol har jobbet med bunad siden hun var liten. I løpet av årene har hun også stelt og ordnet med bunadene til sine nærmeste familiemedlemmer på fem. Etter 17. mai er det noen enkle, men viktige grep man bør gjøre for å holde bunaden fin.

Inger Margrethe Medhus

Inger Margrethe Medhus anbefaler å koke skjorta før den henges inn i skapet etter 17. mai.

Foto: Privat

– Først pleier jeg å henge opp bunaden i stua så jeg ikke glemmer den bort. Da sjekker jeg den for flekker som kan ha kommet etter litt ketchup eller kake.

Inger Margrethe anbefaler å gå over flekkene med en fuktig klut, for så la det tørke til dagen etter.

Legg bunaden i en tøypose

Etter å ha sjekket bunaden for flekker og støv, bør den legges i en pose.

– Mange bruker plastposer med glidelås, og det er greit nok, men da bør glidelåsen være åpen. Bunaden bør ikke henge veldig tett.

Les også:

Kok skjorta

– Den skal ikke i vaskemaskinen, for da sliter det veldig på broderiene og sømmen.

Man skal derimot koke bunadsskjorta forsiktig i en stor gryte, i følge Inger Margrethe.

– Ha litt vaskemiddel i gryta, la det koke opp og stå til det blir kaldt. Etterpå må man skylle skjorta godt så det ikke henger igjen vaskemiddel, for da blir skjorta gul.

Skjorta skal ikke strykes etter bruk, bare kokes. Den skal derimot strykes rett før bruk, 16. mai for eksempel. Jeg må innrømme å ha syndet der selv. Det frister ikke å stryke fem bunadskjorter rett før man skal ut, men hvis man stryker den for lenge i forveien kan den bli gul.

Inger Margrethe Medhus

– Sølvknappene skal i plastfolie

Videre har Inger Margrethe et nyttig tips for dem som vil unngå å bruke mye tid på sølvpuss. Knapper og annet fastsydd sølv på bunaden kan fort bli stygt etter ett år i skapet.

– For at det blanke skal holde seg blankt gjennom lengre tid tar jeg et stykke med plastfolie rundt sølvet og fester det på bunaden med en knappenål eller to.

Skoene til slutt

Mange slenger av seg skoene etter en lang dag med feiring og trasking.

– Skoa bør også tørkes over med en ren klut, så man får bort sand og litt smålort.

Kort oppsummert er det gode råd å se over alle bunadsplaggene før det henges inn i skapet.