Hopp til innhold

Nå begynner opprydningen etter massakren

Mannskaper fra Kripos og utrykningspolitiet starter opprydningsarbeidet på Utøya i morgen tidlig.

Stor aktivitet på Utøya søndag.

Mannskaper fra Kripos og Utrykningspolitiet starter det omfattende opprydningsarbeidet på Utøya tirsdag morgen. Her er politiet i arbeid på øya to dager etter tragedien.

Foto: Teigen, Trond Reidar / SCANPIX

– Vi skal først og fremst ta oss av leirdeltakernes eiendeler, og sørge for at de blir levert tilbake til pårørende. Vi skal også se om det blant disse eiendelene er noe som er å betrakte som bevis, det være seg det vi finner i teltleiren, eller andre steder på øya, sier UP-sjef Runar Karlsen til NRK.no

Mannskaper fra Nordre Buskerud politidistrikt, Kripos og Utrykningspolitiet sitter mandag formiddag og planlegger opprydningsarbeidet.

Politimester Sissel Hammer sier at det ennå ikke er bestemt om mannskaper fra andre etater enn politiet skal delta i arbeidet.

Folk fra Utrykningspolitiet var på plass ved Utøya allerede fredag kveld, kort tid etter at tragedien skjedde.

– Vi bisto med søk, kontakt med pårørende og varsling. Mandag dro han selv til Utøya, og i løpet av ettermiddagen og kvelden reiser en rekke UP-folk oppover for å gjøre seg klare til ryddejobben i morgen. Til sammen har UP bidratt med femti mann når disse er på plass, sier Karlsen.

UP har prioritert Utøya

Runar Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen sier mannskapene er forberedt på at det blir en krevende jobb.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Utrykningspolitiet er en bistandsressurs for norsk politi. De har tre oppgaver, det er trafikksikkerhetsarbeid, det er kriminalitetsbekjempelse, og det er beredskap og bistand til politidistriktene når det trengs en ekstraordinær politiinnsats, som det åpenbart gjør i dette tilfellet.

De som jobber i UP har bred kompetanse fra alle typer politiarbeid, og har mye å bidra med når slikt som dette skjer, sier UP-sjefen.

– Hvor stor del av styrken har dere hatt igjen til å drive trafikksikkerhetsarbeid?

– Det har jeg ikke lov til å si. Vi har prioritert denne politioperasjonen svært høyt, og siden det har vært i en tid med ferieavvikling, har vi hatt svært mange av de tilgjengelige UP-mannskapene i Midt- og Sør-Norge på Utøya.

– Hvordan forbereder mannskapene seg til den jobben de skal gjøre på Utøya i morgen?

– Det er vanskelig og krevende politiarbeid. I morgen tidlig skal vi først ha en gjennomgang med Kripos, så vi vil være godt forberedt, og vite hva vi skal gjøre der ute.

– En påkjenning

Karlsen sier at jobben på Utøya er vanskelig.

– Det er krevende. Man skal vite hvordan man håndterer de forskjellige tingene man finner. Og det er selvfølgelig en påkjenning å arbeide ute på øya, hvor man vet hva som har skjedd. Selv om politifolk har erfaring, og har vært borti grusomme ting tidligere, så er nok dette en svært tung oppgave. Jeg er likevel sikker på at våre folk vil klare dette på en utmerket måte, sier UP-sjefen.