Befølte fremmede kvinner på åpen gate

På høylys dag befølte en mann ved seks ulike anledninger kvinner på åpen gate i nærheten av Fredrikstad sentrum. Nå må mannen utføre 59 timer samfunnsstraff.

Rettssal 3 i Fredrikstad tingrett

Mannen møtte for Fredrikstad tingrett i begynnelsen av uken.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Mannen, som er i midten av 20-årene, møtte for tingretten i Fredrikstad i begynnelsen av denne uken. I retten innrømmet han forholdene. Han forklarte i retten at han fikk et «kick» av å ta ukjente damer på baken og på brystene.

Seksuelle handlinger uten samtykke

I tidsrommet fra begynnelsen av mai til midten av juni befølte han ved seks ulike anledninger kvinner på denne måten. Dette er brudd på straffelovens paragraf 200, som beskriver seksuelle handlinger med noen uten samtykke.

I tillegg til dette dyttet han ved et tilfelle en kvinne i bakken og kjente over kroppen hennes. Dette er betegnet som seksuelt krenkende eller uanstendig adferd. Han innrømmet også at han ved et tilfelle, uten foranledning, dunket til en kvinne i ryggen og løp fra stedet.

På offentlig sted og på høylys dag

Felles for alle de åtte tilfellene saken omfatter er at hendelsene fant sted på ettermiddagstid og på offentlige steder i eller nær Fredrikstad sentrum.

I tingretten forklarte mannen at han ikke visste hvem noen av kvinnene var, og at han ikke hadde møtt noen av dem tidligere. I ettertid har han forstått at det han gjorde må ha vært både skremmende og ubehagelig for dem.

Samfunnsstraff

Påtalemyndigheten foreslo at det reageres med dom på 60 timers samfunnsstraff. Tingretten var enig i dette forslaget, men har trukket fra en time fordi mannen har sittet en dag i varetekt.

Fredrikstad tingrett har i skjerpende retning lagt vekt på at det dreier seg om åtte ulike forhold som har vært både skremmende og ubehagelige. I formildende retning har retten tatt hensyn til at mannen har tilstått alt, at han innser hvor galt dette var og at han synes å ville gjøre opp for seg. Mannen har vedtatt dommen.