Hopp til innhold

Spriten som skulle blitt akevitt, blir nå håndsprit

Bartenderen blir redaktør og taxisjåfører frakter matvarer. Kafé deler oppskrifter på sosiale medier. Koronakrisen gjør at mange tenker nytt.

På Oslo Håndverksdestilleri lager de nå håndsprit og rensesprit i stedet for gin og Akevitt

HÅNDSPRIT: Salgs- og markedsansvarlig Frederik Dahl jobber med å lage håndsprit. Til vanlig lager Oslo Håndverksdestilleri akevitt.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Vi startet opp planleggingen for litt over en uke siden og produksjonen på tirsdag. Til vi nå har vi produsert 6000 liter, så det har gått ganske radig, sier Espen Tollefsen i Oslo Håndverksdestilleri.

Når NRK ringer står han og tapper håndsprit.

De er ikke alene. Mange bedrifter rundt i landet har begynt å lage andre ting enn de vanligvis gjør. Noen har tatt grep for å spre glede til folk i karantene og isolasjon. Andre samler inn penger for å klare seg gjennom krisen.

På Bryn i Oslo jobbes det på spreng for å levere litervis med håndsprit. De er fire ansatte på jobb.

– Du kjenner et stikk i hjertet hver gang du ødelegger sprit, men nå er det dette som er behovet og vi må få det ut. Så får vi håpe dette kan avhjelpe på en nødsituasjon nå, og at vi også kan glede folk med våre ordinære varer.

Etterspørselen er enorm, ifølge Tollefsen.

– Vi kunne produsert 24 timer i døgnet og fortsatt ikke laget nok.

På Oslo Håndverksdestilleri lager de nå håndsprit og rensesprit i stedet for gin og Akevitt

FOR HÅND: Håndspriten produseres manuelt av fire ansatte.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Transporterer varer for folk

Normalt sett frakter landets taxinæring mennesker fra A til B. I Bergen har taxisjåfører derimot også begynt å frakte både brød, treningstøy og pizza.

– Det er en krevende situasjon for taxinæringen. Vi har hatt 80 prosent nedgang, forklarer administrerende direktør i Bergen Taxi, Jan Valeur.

Nå kjører de kunder som trenger å handle til butikken, og taxisjåfører handler for folk. De samarbeider med kjøpesentre, restauranter og butikker. Ordningen har vart i om lag en uke.

Jan Valeur

NYE OPPGAVER: Administrerende direktør i Bergen Taxi, Jan Valeur, forteller at de har begynt med handletaxi og varetaxi.

Foto: Bergen Taxi

Andre steder i landet har bedrifter som til daglig produserer alt fra seil til fiskefôr, produsert smittevernutstyr og desinfeksjonsmiddel.

Aquarius i Nordland lager fiskefôr. Nå har de også laget hånddesinfeksjon på oppdrag fra kommunen.

– Det er klart man vil hjelpe til i disse tider. Vi har jo erfaring med å håndtere kjemikalier, sier teknisk leder i Aquarius, Andreas Berglund Fjellryd.

Deler oppskrifter med kunder

– Det er mange som savner en briesandwich og en kaffe på hjørnet. Når vi stengte ned delte vi ut maten vi hadde igjen til stamgjester og de som var der for å bidra med det vi kan, sier Camilla Olsen.

Camilla Olsen

STENGT: Mormors Café har vært stengt i over to uker. Daglig leder Camilla Olsen sier det er viktig å verne om hverandre i koronakrisen.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Hun driver Mormors Café i Fredrikstad. Siden 12. mars har kafeen vært stengt for kunder. Nå bruker de sosiale medier for å gi ut oppskrifter gratis til folk og kommunisere med kunder.

Olsen sier koronakrisen er krevende for næringslivet.

– Vi verner om det vi har og vi håper jo at vi kan få ting opp å gå så fort som mulig. Men det er noe med å gi en glede i hverdagen til de som sitter hjemme, de som er alene eller har det tøft.

Fra bar til magasin

Bar Albatross i hovedstaden lager til vanlig drinker og driver bar. Tidligere i mars forbød derimot Oslo kommune skjenking av alkohol.

Da fikk de en idé om å lage noe helt annet. Nå er det dugnadsarbeid for å sette sammen et nytt magasin. Slik tjener de også litt penger i en vanskelig situasjon.

– Det skal være en morsom og gøyal ting som vi gjør, sier Einar Kaupang.

Hittil har de fått bestillinger på over 200 eksemplarer. Magasinet skal hete «Ucrispe tider».

De har permittert mange, men tre ansatte jobber i små deltidsstillinger. De driver blant annet med magasinet.

– Siden vi er en ren bar og ikke har noe særlig annet enn alkoholekspertisen vår, måtte vi finne på nytt.

Bar lager magasin

LAGER MAGASIN: Ole Thorsen og Tom-Fredrik de Ridder sitter i baren og jobber med magasinet.

Foto: Anders Fehn / NRK

Kaupang legger ikke skjul på at situasjonen er vanskelig. Men kanskje gir magasinet blod på tann.

– Vi har lekt med tanken om volum 2. Enten om dette går over, eller fortsetter er det å ha noe gjøre litt viktig når man ikke kan gå på jobb.

For baren Chair i Oslo har det gått i salg av gavekort i det siste. De oppfordrer folk til å kjøpe gavekort nå og bruke dem i baren når situasjonen har roet seg.

I tillegg har de startet en innsamling av penger på bidra.no. Til sammen har de fått inn over 30.000 kroner.

– Jeg kan ikke forklare hvor mye det betyr. Det betyr at det er folk som vil støtte oss og vil ha steder som Chair etter dette er ferdig. Vi setter stor pris på det, sier styreleder Erkan Yelkenci.