Bedrager avslørt etter fem år

Skadet bilen, meldte den stjålet og fikk skadeoppgjør i 2004. Nå er mannen dømt for forsikringssvindel.

Skademeldingsskjema

Mannen varslet bilen sin stjålet og leverte inn skademelding til tross for at han visste at bilen ikke var stjålet. Det må han sone 60 dager i fengsel for.

Foto: Aud Darrud / NRK

Det var tirsdag 16. mars 2004 at mannen fra Trøgstad, som nå er 40 år gammel, meldte bilen sin, en Ford Mondeo, stjålet.

Fikk utbetalt 187.555 kroner

Forklaringen var at bilen hadde blitt borte fra tunet der mannen bor, men at han og svogeren hadde kjørt for å lete etter den og funnet den i en grøft med store skader.

En politipatrulje kom til stedet og fant ingen tegn til at noen hadde brutt seg inn i bilen. De mistenkte at mannen, som virket beruset, selv hadde kjørt bilen, men følte at de hadde få holdepunkter og gjorde derfor ikke noe mer med saken.

Bilen ble så meldt stjålet, og året etter fikk mannen utbetalt 187.555 kroner av forsikringsselskapet sitt.

Fikk tips om forsikringssvindel

Men i 2008 ble politiet kontaktet av en mann som tipset dem om at Trøgstad-mannen fire år tidligere hadde begått et forsikringsbedrageri da han meldte bilen sin stjålet.

Ny etterforskning ble derfor startet, og i avhør innrømmet trøgstingens svoger å ha forklart seg falsk overfor politiet fire år tidligere.

Endret forklaring - må i fengsel

Svogeren ble derfor 7. desember i år dømt til to ukers fengsel for falsk forklaring.

Svogerens nye forklaring ble trodd i tingretten, ikke minst fordi han ikke hadde noe å vinne på å endre forklaring, men tvertimot risikerte fengsel.

Han forklarte at han i mars 2004 hadde blitt oppringt av Trøgstad-mannen i løpet av og bedt om å hente ham, siden han hadde kjørt av veien.

Det var ingen vitner til ulykken, og bilen ble derfor meldt stjålet. At de to reiste ut for å lete etter bilen og så fant den i grøfta, var altså bare en avledningsmanøver.

Må sone 60 dager og betale tilbake pengene

Heggen og Frøland tingrett fant det dermed bevist at 40-åringen hadde meldt bilen stjålet med henblikk på å få ut forsikringspenger.

40-åringen fra Trøgstad er nå i Heggen og Frøland tingrett dømt til 90 dagers fengsel, hvorav 30 dager er gjort betinget med en prøvetid på to år.

Han er også dømt til å betale forsikringsselskapet sitt 187.555 kroner i erstatning, og han må også betale 7.000 kroner i saksomkostninger.