Båtførerne kjørte rett forbi da Fredrik (12) ropte på hjelp

Mens Fredrik William Bjørnstad Wood satt på kjølen og ropte om hjelp kjørte to andre båter rett forbi. – Jeg ble stresset og forbannet, sier han.

Fredrik William Bjørnstad Wood

Fredrik William forteller at han ble truffet i hodet av båten da den gikk rundt.

Foto: Anders Werner Winlund/NRK

12-åringen var ute med jolla på Hvaler for å fiske, da han oppdaget at båten var i ferd med å drive mot land.

Han kjørte utover for å få mer plass. Men båten gikk først i plan for deretter å gå rundt.

– Båten traff meg i hodet og jeg havnet under den. Men jeg klarte å komme meg opp på kjølen og rope etter hjelp, forteller Fredrik.

Unggutten så at personer i to andre båter først sakket ned farten før de snudde seg mot ham, men allikevel valgte å kjøre videre.

Pål Bustgaard

– Man skal hjelpe hverandre på sjøen, sier skipper Pål Bustgaard på redningsskøyta «Horn Rescue». – Det er ikke snakk om noe annet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Det virket som at de ikke gadd å hjelpe meg. Jeg bannet og ble både sur og lei meg for at jeg ikke fikk hjelp. Så ble jeg stresset fordi jeg trodde at båten skulle synke.

Hører stadig at folk ikke vil hjelpe

– Vi hører fra tid til annen at folk bare reiser forbi når noen prøver å tilkalle hjelp, sier Pål Bustgaard, som er skipper på redningsskøyta «Horn Rescue» i Hvaler.

– Hvorfor vet jeg ærlig talt ikke. Om det skyldes mangel på kunnskap, latskap eller om de er redde for å dumme seg ut, det er ikke godt å si.

Man skal hjelpe hverandre på sjøen, fortsetter redningsskipperen, det er ikke snakk om noe annet.

Fredrik William Bjørnstad Wood

Fredrik William Bjørnstad Wood er glad i å kjøre båt. Forrige uke gikk han rundt med båten, men det tok tid før han fikk hjelp.

Foto: Anders Werner Winlund/NRK

– Virket redd

En som derimot tok seg tid til å hjelpe var 17 år gamle Petter Kalmoe Langvik. Har var på vei til sin egen båt, da han hørte at Fredrik skrek.

Petter Kalmoe Langvik

Petter Kalmoe Langvik kom seg raskt ut i båten for å hjelpe 12 år gamle Fredrik.

Foto: Anders Werner Winlund/NRK

– Jeg kom meg opp i båten min og kom meg ut for å hjelpe ham så fort jeg kunne. Han virket redd og nesten i sjokk. Men han hadde klart å komme seg opp og signaliserte til meg at jeg måtte komme, sier han.

Langvik la også merke til båtene som valgte å kjøre uten å hjelpe til.

– Det virket som at de sakket ned og avventet situasjonen. Men de kjørte videre da Fredrik fikk kravlet seg opp på båten. Man blir småsur når man tenker over at det var en ung gutt som gikk rundt med båten.

– Forkastelig

Småsur blir også pappaen til redningsmannen, Jørn Langvik.

– Det er forkastelig og det strider mot hva folk pleier å gjøre på sjøen. Det er grunnleggende sjømannskap å bistå hvis noen har trøbbel.

Heldigvis gikk det bra for 12 år gamle Fredrik denne gang, mye takket være fem år eldre Petter Kalmoe Langvik.

– Jeg er ikke akkurat noen helt. Det handler bare om å ta vare på dem som er rundt deg, sier 17-åringen ydmykt.