Barneskole forbyr klovnekostymer

Mange skremte skoleelever har ført til at en barneskole i Fredrikstad forbyr klovnekostymer på skolens Halloweenfest.

Killer clown

ILLUSTRASJONSFOTO: Skumle klovner blir forbudt på Halloweenfesten til en barneskole i Fredrikstad.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

På fredag blir det arrangert Halloweenfest på Rødsmyra skole i Fredrikstad, det blir et klovne-fritt arrangement.

– Det er fordi vi ønsker å ivareta de barna som har blitt skremt av klovnekostymene som er rundt omkring nå og som skremmer mange barn, forteller rektor ved skolen, Kari Lo Edvartsen, til NRK.

Det var Fredriksstad Blad som først omtalte saken. Forrige uke fikk en person utkledd i klovnekostyme det politiet kalte et «berettiget slag», da han skremte en turgåer på Østsiden i Fredrikstad.

– På vår Halloweenfest vil vi at ingen skal føle seg utrygge i forhold til disse klovnene som har vandret rundt i Fredrikstad og andre steder i verden, forklarer Edvartsen.

Mange skremte barn

Arrangementet på skolen er i regi av FAU. Foreldreutvalget på skolen har i samarbeid med ledelsen på Rødsmyra bestemt at klovnekostymer ikke er ønsket på Halloweenfesten.

Rødsmyra barneskole

KLOVNEFRITT: Halloweenfesten på Rødsmyra skole i Fredrikstad blir fri for skumle klovner.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

– Vi opplevde mange skremte barn forrige uke. Vi snakket mye om klovner og hva klovner skal være. Vi opplevde barn som var redde.

Rektoren har ikke fått noen reaksjoner fra elevene ennå. Om noen likevel skulle ønske å kle seg ut som skumle klovner til Halloween, kan det bli vanskelig å skaffe kostyme, flere leketøyskjeder har nemlig sluttet å selge klovnekostymer.

– Det har ikke vært aktuelt å kle seg ut som skumle klovner på tidligere fester. Vi vil at Halloweenfesten skal være en inkluderende fest for alle barna på Rødsmyra. Her er det fritt frem å velge kostymer som man ønsker, bortsett fra skumle klovnekostymer, avslutter Edvartsen.

Startet i USA

Fenomenet «killer clowns» startet i USA, før det bredte seg verden over. Også i Norge har det vært gjentatte tilfeller av utkledde klovner som skremmer barn og unge.

De fleste klovnene har vært ufarlige, selv om de har skremt mange.