Barnehagebarn får svømmeopplæring

Barn i Drammen tar det første steget i svømmeopplæringen allerede i barnehagen. Slik lærer de om farer og oppførsel i vann, før de kan svømme.

Maya får svømmeopplæring

Instruktør Othilie Henninnen Larsen sammen med Maya Rokowaka.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

– Her har vi vanntilvenning for barnehagebarn. Vi har vært så heldige å få midler fra Fylkesmannen, og vi er det første skrittet i den svømmeopplæringen, sier rådgiver i Drammen kommune, Wenche Irene Aasland.

I svømmehallen på Frydenhaug skole i Drammen er fire barnehagebarn samlet sammen med tre instruktører. Vanntilvenningen er godt i gang.

Hør hele radioreportasjen:

Trygge i vann

I 2016 har Stortinget bevilget 25 millioner kroner til ordningen som skal gi barnehagebarn i alderen fire til seks år gratis svømmeopplæring. I Drammen har over 90 barn fått være i basseng tre dager på rad så langt i år.

– Vi har tro på at vi skal kjøre et helt læringsløp som starter i barnehagen. Og det at man da blir trygg i vann gjør at man kan gå rett løs på selve svømmeopplæringen når man kommer i skolen, sier Aasland og legger til:

– Samtidig er det en sikkerhetsbit i at unger er trygge i vann også når de er små. De vet både om farer og om hvordan de skal oppføre seg.

Lærer å svømme sammen

Maya Rokowaka, William Haga, Lucas Lie og Xander Støer sammen med instruktørene Marte Brekke, Thea Lovise Ahlgren og Othilie Henninnen Larsen.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Vil ikke hjem

Maya Rokowaka har sin første dag i basseng. Hun har brukt tid på å tørre å gå ut i vannet. Men da hun skal hjem, er det godt hun har mulighet til å komme tilbake dagen etter.

– Én gang til. Jeg vil mer, sier hun.

– Har du lyst til å gjøre det en gang til? Men nå er vi ferdige, sier svømmeinstruktør Othilie Henninnen Larsen. Som til slutt klarer å overbevise om at de fortsetter opplæringen neste dag.

Supert tilbud

Fra bassengkanten følger man nøye med fra barnehagen sin side.

– Vi er helt strålende fornøyd og foreldrene er også kjempefornøyd med det tilbudet de får fra kommunen. Så det er supert for alle, sier pedagogisk leder i Hedensrud barnehage, Kathrine Løkeberg.

Lærer å svømme

Barnehageguttene Lucas Lie, Xander Støer og William Haga lærer å svømme.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK