Barnehageansatte i Oslo slutter i protest

Flere kommunale barnehager i Oslo skal privatiseres. Foreldrene til barna protesterer og mange av de ansatte sier opp jobbene sine.

Asperud barnehage

SLUTTER: Ni av 14 ansatte i Asperud barnehage på Holmlia har sluttet fordi den kommunale barnehagen skal privatiseres.

Foto: Ingvill Tandstad / NRK

– Jeg har ikke jobbet noe annet sted som har et miljø som vi har her. Hvis vi har hatt vikarer, opplever vi at de vil bli her fordi de trives så godt, sier Anne Karin Wahl Bjelkevik, pedagogisk leder i Asperud barnehage.

Åtte år har hun jobbet i barnehagen på Holmlia, men nå har hun sagt opp.

– Det har vært ganske tøft, mye tårer og mye sinne, sier hun.

Ni av fjorten sier opp

Anne Karin Wahl Bjelkevik

EN AV MANGE: Anne Karin Wahl Bjelkevik, pedagogisk leder i Asperud barnehage på Holmlia er en av 14 som sier opp jobben.

Foto: Ingvill Tandstad / NRK

Årsaken til at Bjelkevik har sagt opp er at kommunen skal privatisere barnehagen.

– Den er lagt ut for salg, og da ser jeg ingen annen mulighet enn å slutte, for jeg kommer til å tape lønn og pensjon, sier hun.

Hun er ikke alene om å si opp jobben. Byrådet i Oslo skal privatisere ti barnehager og i flere av dem er det mange som slutter.

I Fagerholt barnehage på Alna har seks pedagogiske ledere sluttet. I Holmen barnehage i Vestre Aker er det bare tre igjen av det opprinnelige personalet på ni, og i Asperud er det ni av fjorten som har sluttet.

Avviser dårlig kvalitet

Anniken Hauglie

BEKLAGER: Anniken Hauglie, byråd for kunnskap og utdanning i Oslo synes det er synd at så mange sier opp jobben, men forsikrer om at tilbudet i barnehagene blir like godt.

Foto: Oslo Høyre

Byråd for kunnskap og utdanning, Anniken Hauglie sier det er synd at de barnehageansatte slutter.

– Jeg har hele tiden oppfordret de ansatte til å bli, og ikke trekke noen forhastede konklusjoner før man vet hvem som eventuelt skal overta, sier Hauglie.

Hun understreker at de har vært opptatt av å gi god informasjon, råd og veiledning til de ansatte.

– Jeg beklager at noen nå velger å slutte, men det er et valg de selv må ta, sier byråden.

Hauglie avviser at det blir dårligere kvalitet på tilbudet i barnehagene når så mange slutter.

– Tilbakemeldingene jeg får er at man klarer å rekruttere nye ansatte til tross for at man står midt oppe i denne situasjonen. Mitt mål er å sørge for at alle barnehagene har høy kvalitet.

Ønsker det beste for barna

1. oktober begynner Anne Karin Wahl Bjelkevik i ny jobb, men hun gleder seg ikke.

– Det skal bli ålreit å komme inn i en ny jobb, men jeg gleder meg ikke til å slutte, for det er ikke frivillig, sier hun.

Hun sier hun kun ønsker det beste for barna.

– Vi tilbringer mer tid med ungene når de er våkne enn det foreldrene gjør. Barna kryper langt inn i hjerterota vår, sier Bjelkevik.

Ansatte slutter i hopetall i flere av Oslo-barnehagene som privatiseres. Det bekymrer foreldrene. I mai ble det bestemt at ti kommunale barnehager skal selges til private, til store protester fra blant andre foreldre.