Hopp til innhold

Barn venter på hjelp

Antall barn som må vente for lenge på hjelp fra barnevernet i Oslo og Akershus, har økt kraftig de siste årene.

Seng. Illustrasjonsfoto.
Foto: Scanpix / SCANPIX

Hvert femte barn som trenger hjelp får ikke dette innen 3 måneder, slik loven krever.

Barneombud Reidar Hjermann mener problemene ikke blir tatt nok på alvor.

- Av og til er belastningene et barn går gjennom så store at det preger dem resten av livet sitt. Da er det viktig å ta tak i problemet så tidlig som mulig. Det er vanskelig å si at dette blir tatt på alvor når man hører om så store fristoverskridelser, sier han.

Bryter loven

Uansett bosted har et barn rett på samme hjelp fra barnevernet, men slik er det ikke i Oslo og Akershus. Enkelte bydeler og Akershus kommuner gir hjelp til alle barn som trenger det innen tre måneder. Andre bryter loven oftere enn de holder den.

Søndre Nordstrand er et av stedene hvor problemet er størst. Barnevernssjef, Mailis Nicolaisen sier at situasjonen er beklagelig, men at ressursene ikke strekker til.

- Vi ser at vi har barn vi kommer for seint i gang med. Dette gjør at sitasjonen blir forverret mens barnet venter på at undersøkelsen skal settes i gang, forteller hun til NRK Østlandssendingen.

Hun påpeker at de har en sjettedel av meldingene i Oslo mens de samtidig ikke har en sjettedel av barnevernsansatte i Oslo.

Får ikke besøk av tilsynsføreren

Nesten halvparten av alle barn i fosterhjem får ikke besøk av tilsynsføreren sin så ofte som de skal. Det er fylkesmannen som skal sørge for at barn får den hjelpen de har krav på.

Seksjonsleder Tove Narud sier sanksjonsmulighetene er begrensede.

- Noe av grunnen til at vi er forsiktige med å gi bøter er at barneverntjenesten i noen bydeler kan ha dårlig økonomi. Da vil det bare gå utover barna, sier hun.

Kommunene må derfor selv ta ansvar for at barnevernet fungerer som det skal.

Ikke behov for drastiske tiltak

Til tross for store problemer i enkelte bydeler i Oslo, mener sosialbyråd Sylvi Listhaug at det ikke er behov for drastiske tiltak.

- Jeg mener at vi skal jobbe systematisk med å bedre tjenesten og kommunen er nødt til å jobbe enda hardere for å forbedre barnevernet, sier hun til NRK Østlandssendingen.