Hopp til innhold

Spent på straffenivået i banksvindelsaken

En av de første sakene i den store banksvindelen i Østfold er nå klar for retten.

Video BANK-BOLIG-280910-OS18-172236-SI_OS.mp4

En 35 år gammel mann fra Moss er siktet for å ha lurt banker til å utbetale over åtte millioner kroner.

Saken er berammet til 1. oktober i Moss tingrett, der mossingen altså må svare for tvilsomme disponeringer rundt omsetningen av til sammen fire boliger. Det skriver Fredriksstad Blad.

– Saken som nå skal opp er en av mange. Den er på langt nær den største, men den er viktig i den forstand at vi får sakene unna og forhåpentligvis avgjort. Det er også av interesse hvilket straffenivå man legger seg på i den første saken, sier politiadvokat Nils Vegard til NRK.no.

LES OGSÅ:

Nils Vegard

Nils Vegard er aktor i saken mot den 35 år gamle mossingen som er en del av den store banksvindelsaken i Østfold.

Foto: Anders Winlund / NRK

Ses ikke på som en hovedperson

– Mannen har vært med på flere saker. Det er fire poster i siktelsen mot ham, hvor han sammen med andre, etter politiets oppfatning, har lurt banker til å utbetale lån på falske premisser. Dette er en person som ikke er hovedperson, men en som har vært med på dette her, sier Vegard.

Siktelsen mot 35-åringen inneholder følgende poster:

  • I juli 2007 i Sarpsborg/Lillestrøm medvirket han til å forlede ansatte i Lillestrømbanken til å utbetale lån på 1.900.000 kroner til kjøp av Orebekkveien 2 i Sarpsborg.
  • I juli 2007 i Sarpsborg/Lillestrøm medvirket han til å forlede ansatte i Lillestrømbanken til å utbetale lån på 1.900.000 kroner til kjøp av Trudevangveien 2 på Greåker.
  • I august 2007 i Fredrikstad / Oslo medvirket han til å forlede ansatte i DnB Nor til å utbetale lån på 1.849.500 kroner til kjøp av Sentrumssveien 9 i Fredrikstad.
  • I Januar 2008 i Fredrikstad / Oslo medvirket han til å forlede ansatte i DnB Nor til å utbetale lån på 2.055.000 kroner til kjøp av Greåkerveien 74 i Sarpsborg.

Felles for alle postene er at det skal ha blitt lagt frem falsk lønnsdokumentasjon, falsk takst og uriktige opplysninger, Dette førte til tap eller fare for tap for bankene.

Banker ble lurt til å utbetale over 100 millioner kroner

I en omfattende politiaksjon i mai i fjor ble seks personer i Østfold pågrepet - siktet for bankbedragerier.

Politiet mener de har forfalsket dokumenter og takster slik at bankene har gitt boliglån som er mye høyere enn verdien av boligen.

Til sammen er et 30-talls personer siktet i banksvindelsaken hvor banker har blitt lurt til å utbetale over 100 millioner kroner.

LES OGSÅ:

Omfattende etterforskning

Ifølge Vegard har etterforskningen vært svært omfattende og mange personer er blitt avhørt, både i Norge, Sverige og Tyskland

– For meg fremstår ikke sakene som spesielt kompliserte, men de er omfattende, sier han.