Hopp til innhold

Banket gjennom «Lambda» i bystyret

Oslo bystyre vedtok onsdag kveld med 52 mot sju stemmer at «Lambda» i Bjørvika blir nytt Munchmuseum. Flertallet godkjenner samtidig at det nye museet vil koste nær 2,8 milliarder kroner.

Lambda

BYGGESTART 2015: Onsdag var finansieringen av Lambda på plass etter vedtak i bystyret. Byggestart er ventet i første halvdel av 2015.

Foto: Illustrasjon Herreros arquitectos

Et bredt politisk flertall i hovedstaden sørget i kveld for at et nytt Munchmuseet åpner for publikum i løpet av 2019.

– Det er stor interesse for Munch ute i verden. Nå får vi vise han frem i verdige omgivelser, sa Anne Siri Koksrud Bekkelund, byråd for kultur og næring i Oslo kommune under debatt i bystyret.

Vedtaket ble gjort mot stemmene til Fremskritts partiet, Miljøpartiet De Grønne og Rødt.

- Det vil være uklokt, sa Carl I. Hagen under dagens debatt.

– Vi er tro mot velgerne til Rødt og stemmer i mot dette vedtaket. Vi tror fortsatt at den beste løsningen for Munchmuseumet er på Tøyen, sa Bjørn Moxnes, gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre.

De aller siste dagene har flere benyttet sjansen til å markere motstanden sin mot «Lambda».

Frp raste mot vedtak

I går fridde Fremskrittspartiet til Ap og SV og håpet å sikre flertall for et Munchmuseum på Tøyen i stedet.

– Vi kan ikke bruke så mye penger på dette. Jeg har et lite håp om at vi kan få til et eller annet innenfor en ramme på 1,5 milliarder kroner. Et museum på Tøyen vil også være mer tilgjengelig for folk flest enn ute på Bjørvika, hvor det ikke er parkeringsplasser for busser og biler og man må gå eller sykle for å komme dit, sa Frps gruppeleder i Oslo bystyre, Hagen til NRK tirsdag.

I helgen rykket 20 kunstnere, deriblant Inger Sitter, Brit Fuglevaag og Jan Erik Vold, inn en helsides annonse i Klassekampen der de ba bystyret skrinlegge «Lambda» onsdag kveld.

Ingen av protestene fikk bystyret til å ombestemme seg, og vedtaket om å la «Lambda» bli Munchmuseum ble gjort onsdag kveld.

Ny behandling snart

Den største forskjellen fra vedtaket om å bygge «Lambda» som bystyret gjorde i 2013, er at de nå vet hvor mye det kommer til å koste.

Det som gjenstår er reguleringsvedtaket, altså det fomelle vedtaket om utformingen av bygget og tomta. Det skjer i neste bystyremøte i november og anses som en ren pro forma-sak.