Hopp til innhold

Bank advarer mot å ha store beløp hjemme

RØYKEN/DRAMMEN (NRK): Flere eldre tar ut pensjonen i kontanter. – Jeg tenkte ikke at det var risikabelt, sier Thora Hagen (79) som ble frastjålet 200.000 kroner.

Thora Hagen

RANET: Thora Hagen (79) ble frastjålet over 200.000 kroner i sitt eget hjem.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Da Thora Hagen skulle legge seg onsdag kveld oppdaget hun at det lå et tomt skrin i sengen hennes. Da skjønte 79-åringen at hun var blitt ranet. Tidligere hadde det ligget smykker og pengesedler i skrinet.

– Jeg synes det er helt forferdelig at jeg ikke skal kunne ha mine ting i fred i mitt eget hjem, sier Thora Hagen til NRK.

På ettermiddagen hadde 79-åringen hatt besøk av en kvinne som sa hun skulle måle pulsen hennes. Ifølge politiet hadde kvinnen trolig med seg en medhjelper som stjal smykkene og 200.000 kroner mens de to var på kjøkkenet. Også i januar var falske hjemmehjelpere på ferde i Oslo og Drammen.

Tar ut inntekten i kontanter

79-åringen bruker nettbank, men hun liker å betale kontant i butikkene. Det har hun gjort i alle år. Hun tror mange eldre kvier seg for å bruke bankkort og nettbank. Selv trodde hun at det var trygt å oppbevare kontanter hjemme.

– Jeg hadde ikke gjort det hvis jeg tenkte det var risikabelt. Jeg hadde pengene og smykkene i skrinet.

Politi med dør til dør aksjon

Politiet gikk fra dør-til-dør for å få tips i saken. Ingen er så langt pågrepet for ranet.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Direktør for personmarkedet i Sparebanken Øst, Jan Roger Vrabel, sier de har flere eldre kunder som tar ut inntekten sin i kontanter, noe han fraråder.

– Det er ikke å anbefale. Jeg håper ikke mange har store kontantbeløp hjemme, sier Vrabel.

Den eldre generasjonen er vant til å bruke kontanter, og mange synes det er utrygt å bruke bankkort, ifølge bankdirektøren.

– Putt pengene i banken

Fylkesleder i Pensjonistforbundet, Terje Olav Aasterud, mener derimot det er uvanlig at eldre har store pengebeløp hjemme.

– Jeg har inntrykk av at flere og flere eldre tar i bruk nettbank, men det er klart at den nye teknologien kan være utfordrende for mange.

Han forstår at mange eldre liker å ha kontanter, men han mener at de ikke bør ha mange tusen kroner liggende hjemme.

– Å oppbevare stort mer enn 10.000 kroner hjemme vil ikke jeg anbefale, men uansett er det ikke trygt. Vi ser stadig i media at eldre blir forsøkt fralurt verdier, så mitt råd vil være å ha pengene i banken, sier Aasterud.