Bandidos-rettssak utsatt

Rettssaken mot åtte personer som er tiltalt for skyting, ran og organisert kriminalitet i Fredrikstad er utsatt.

Smart Classics

Lokalene til luksusbilforhandleren hvor en mann ble skutt i januar i fjor.

Foto: NRK/Shemsi Bunjaku

Saken skulle startet i Borgarting lagmannsrett torsdag, men er utsatt på ubestemt tid.

– En av de tiltalte er syk, og rettssaken lar seg derfor ikke gjennomføre, sier konsulent Terje Jørgensen i Borgarting lagmannsrett.

Det var satt av ni dager til saken, og nå går det trolig lang tid før saken kommer opp.

– Den kommer neppe opp i år. Sannsynligvis blir det våren 2011, sier Jørgensen.

Skjøt, slo og sparket

Saken dreier seg om tre personer som skal ha leid inn fem medlemmer av motorsykkelklubben Bandidos for å drive inn et pengekrav fra en bilforhandler i Fredrikstad i januar i fjor.

En ansatt ble skutt i låret mens innehaveren av forretningen ble slått, sparket og truet til å levere fra seg flere kostbare biler som betaling for uoppgjort gjeld.

Les også:

– Må dømmes for organisert kriminalitet

Alle åtte ble i fjor høst dømt til ubetingede fengselsstraffer, den lengste på tre år. Men aktor i saken, statsadvokat Kristian Nicolaisen, anket dommene fordi han mener at de domfelte også må dømmes for organisert kriminalitet, den såkalte «Mafiaparagrafen».

Argumenter da denne loven gikk gjennom i Stortinget, var nettopp at den skulle ramme kriminelle MC-miljøer.

Må bevise at MC-klubben sto bak

Men selv om advokat Fredrik Schøne Brodwall, som forsvarer en av hovedmennene i saken, ikke har problemer med å innrømme at hans klient er medlem av motorsykkelklubben Bandidos, føler han seg rimelig sikker på at de ikke kan dømmes for organisert kriminalitet.

– Da må aktor bevise at de kriminelle handlingene også ble organisert av MC-klubben. At MC-klubben står bak og ikke bare enkeltpersonene selv, sier han.

– Jeg er spent på å se hva lagmannsretten sier, men jeg har ingen tro på at de skal komme til en annen konklusjon enn tingretten, nemlig at de ikke kan dømmes for organisert kriminalitet, sier Brodwall til NRK.no.