Bæsj i rubben

Påskeferien byr ikke bare på sol, Kvikklunsj og mandarin. For mange preges den av irritasjon. Irritasjon over våre firbente venner.

Hundebæsj
Foto: Kai Stokkeland / NRK

Fra by til fjell er et mantra flere forsøker å leve opp til i påsken. Heller ikke våre firbente venner slipper unna og blir dratt med på lasset når ferien starter. En glede for eier, men et irritasjonsmoment for andre.

– Det er vel kanskje det tema vi får flest klager på. Jeg har opplevd ganske tempererte telefonsamtaler fra folk som ønsker at jeg rykker ut på snøskuter og gir bøter på stedet.

Oppsynsmann Petter Braaten

FÅR KLAGER: Petter Braaten i Statens Naturoppsyn får klager nesten hver dag fra turgåere i langrennsløypene.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Petter Bråthen i Statens Naturoppsyn sitter på andre enden når turgåere må finne noen å avlaste irritasjonen på. Han forteller at hunder i langrennsløypene ikke går glatt hjem hos mange.

– Spesielt avføring er det mange som irriterer seg over. Dritt i rubben er ikke en suksessoppskrift på god glid.

Båndtvang

Han oppfordrer alle til å være påpasselige i påsken.

– Noe av det tristeste er folk som plukker bæsjen i pose for så å la den ligge. Antageligvis skal de ta den med på veien tilbake, men det er det veldig sjelden man gjør tror jeg.

LES OGSÅ: Dette er symptomene på at kjæledyret ditt er «påskeforgiftet»

Ikke bare gårsdagens tørrfor irriterer. Hunder som fritt er en stein i skoen hos flere. Generell båndtvang gjelder fra 1. april til og med 20. august, men kommunene kan velge å utvide denne til også å gjelde om vinteren.

– Allikevel, selv ved båndtvang er det svært viktig at folk vet hvordan de skal håndtere hunden. Pass på at ikke båndet er såpass langt at det kan skape farlige snublefeller nedover løypa, som jo faktisk kan skje.

Har forståelse

Blant hundefolket er det stor forståelse for problematikken, sier Trine Hage i Norsk Kennel Klub.

– Vi oppmuntrer hele hundenorge til ansvarlig hundehold. Både å ha kontroll på hunden og det å plukke opp møkka etter den.

Hun mener allikevel begge sider er ansvarlige.

Trine Hage byline

TRIST: Trine Hage i Norsk kennelklubb syns det er trist at mange irriterer seg over hunder i påskefjellet.

– Jeg tror vi hundeeiere må bli enda flinkere, men jeg tror kanskje også mange på den andre siden overdriver problemet litt. Mitt inntrykk er at det i hvert fall ikke blir mer hundebæsj langs skisporet, det blir mindre. Men det at det fortsatt eksisterer er et problem. Vi skal plukke opp etter oss!