Både katt og hund kan bli redde for fyrverkeri

Mange lurer på hva de kan gjøre for dyret sitt når fyrverkeriene smeller. – Vær oppmerksom på de små tegnene, sier dyrepleieren.

Katt

Katten kan også bli bange når det begynner og smelle fra raketter før nyttårsaften.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters Creative

Dyr kan reagere veldig ulikt når de blir redde. Noen fryser til, noen går i slossmodus, mens andre igjen blir litt tøysete, sier dyrepleier Aga Zakoscielna fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Før dyr begynner å klynke viser de små tegn på frykt som å legge ørene bakover eller at de ser vekk. Vi kan lære oss å lese disse tegnene.

– Først viser de kanskje bekymringsrynker i panna, at øynene blir litt større, hunder begynner gjerne å slikke seg rundt munnen. Katten kan begynne å sikle. På katten ser man gjerne at halen begynner å bevege seg.

Etter første fase med de mindre tegnene på frykt, kommer de signalene vi mennesker har lettere for å oppfatte.

– Hunden begynner å pipe og klynke, gå rastløs rundt omkring. Noen blir litt masete og finner kanskje roen i nærheten av eier, mens andre prøver å unngå situasjonen ved å gå vekk fra eierene.

Hør radiosamtalen der Aga Zakoscielna gir råd om hvordan vi best hjelper dyrene våre på nyttårsaften.

La dyret være med deg

Mens fugler og kaniner kan settes inn på det mest lydisolerte rommet i leiligheten, fugler med et teppe over, kan hunder få hjelp av en pille.

– Et legemiddel fra veterinæren kan hjelpe, men selv det er ikke hundre prosent sikkert. Man bør gjøre andre tiltak som å trekke for gardinene, sette på radioen og oppføre seg så vanlig som mulig. Ønsker hunden din kontakt, la den være i nærheten av deg, sier Aga Zakoscielna.

Utnytt den åpne kattungefasen

For den som tenker på å skaffe seg et dyr mener dyrepleieren med spesialisering i adfersterapi at det aller beste er å venne valpen eller kattungen til uventede hendelser tidlig i livet.

– Det lønner seg å utnytte den litt åpne fasen i valpelivet eller i kattungestadiet. Da kan man venne dem til rare lyder, rare mennesker og andre ting de kan komme til å oppleve i livet.

Man kan også venne hunder til å gå med øreklokker på nyttårsaften, hvis man lærer dem det mens de fortsatt er valper.

– På samme måte som man lærer en valp til å være i bur, hjemme alene eller bilkjøring, kan man venne den gradvis til øreklokker ved å begynne med korte perioder og gi belønning, slik at de oppfattes som noe positivt.

Labrador valp

NYTTÅRSAFTEN: Begynner du med liten valp kan du venne den til å like øreklokker.

Foto: Bruev / Colourbox