Hopp til innhold

Ba om tvungent psykisk helsevern for Lindén

Mor til offeret reagerer på aktors påstand om at Lindén var for syk da han drepte sønnen hennes. Hun mener han aldri bør slippes ut.

Makaveli Lindén under rettsaken

Aktor slo fredag fast at den svenske 22-åringen ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Inger-Marie Bjørklund, mor til offeret Heikki Bjørklund Paltto, reagerer på Antonsens påstand om at Lindén var for syk i gjerningsøyeblikket.

– Psykisk helsevern i form av at medisiner er bare symptombehandling. Det gjør ikke noe med hans adferd. Han må aldri slippes ut, sier hun til NRK.

Hvis han blir dømt til tvungent psykisk helsevern kan Lindén i teorien slippes ut igjen når han blir erklært frisk.

– Han er en veldig farlig mann. Samfunnet må beskyttes så han ikke dreper flere. Det er rettens ansvar å fatte hvor farlig han er.

Inger-Marie Bjørklund

Mor til drepte Heikki Bjørklund Paltto mener Lindén aldri bør slippes ut igjen.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Ville fylt 27 år i dag

Bjørklund forteller at sønnen ville ha fylt år i dag.

– Han har drept sønnen min og hadde han levd, så hadde han jo vært 27 år i dag.

I Oslo tingrett har påtalemyndigheten fredag lagt ned påstand om tvungent psykisk helsevern for 22 år gamle Makaveli Lindén. Forsvarer Øystein Storrvik slutter seg til avgjørelsen.

Aktor Trude Antonsen mener bevisførselen har bevist dette og mener det er stor fare for gjentagelse dersom han ikke får psykisk help. Hun beskrev også at saken rent juridisk er enkel.

– Det er fordi det ikke er tvil om faktum. Han har jo erkjent de faktiske forhold og forklart seg veldig greit om de. Også har det ikke vært vanskelig for påtalemyndighet å konstatere at han var utilregnelig og dermed ikke kan straffes til fengsel, sier Antonsen.

Ber om erstatning

Bistandsadvokat Gunhild Lærum har lagt ned påstand om 300.000 kroner i oppreisning og 125.498 i erstatning for utgifter til behandling og lidt tap moren har hatt i etterkant av hendelsen.

– Det gjør vi fordi det har vært et voldsomt tap, sier Lærum.

Bakgården til leiligheten på Majorstua hvor Heikki Bjørklund Paltto ble drept.

Makaveli Lindén tok seg inn i leiligheten på Majorstua gjennom denne bakgården. Inne i leiligheten knivstakk han og drepte Heikki Bjørklund Paltto.

Foto: NRK

Den svenske 22-åringen har innrømmet å ha drept Heikki Bjørklund Paltto den 15. oktober 2018, men Lindén nekter straffskyld. Dette fordi han hevder at han var psykotisk da han begikk hendelsen.

–Det var galt det jeg gjorde, sa Lindén som sluttkommentar fredag.

Paltto døde av forblødning og pustesvikt etter minst 44 knivstikk. De sakkyndige i saken mener Lindén er schizofren og var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Spesialist i klinisk psykologi Anne Lill Ørbeck

Psykologspesialist og sakkyndig Anne Lill Ørbeck mener Lindén ikke er strafferettslig tilregnelig.

Foto: Fouad Acharki/NRK

Tidligere har de sakkyndige slått fast under sterk tvil at Lindén var strafferettslig tilregnelig. Men etter Lindéns og vitners forklaring i retten endret de mening.

Grunnen til at de konkluderte annerledes i sin skriftlige rapport, er at de ikke hadde noen beskrivelser av hvordan tilstanden hans var før og etter drapet.

– I retten har han redegjort langt bedre for dette, sa psykologspesialist og sakkyndig Anne Lill Ørbeck til NRK onsdag.

Moren til avdøde Heikki Bjørklund Paltto mener Lindén bør dømmes til forvaring.

Lindén er også siktet for drap på en 58 år gammel kvinne i Mechelen i Belgia. Det er fortsatt uklart når rettssaken starter.