Avviser svenske tilstander

Rapperen Flexi Aukan alias Mikal Diego Rojas Bøckman mener det er problemer på Mortensrud i Oslo, og etterlyser flere fritidstilbud til ungdommene. Samtidig avviser han at det er svenske tilstander.

Mikal Diego Rojas Bøckman alias Flexi Aukan

MINDRE DANK: Rapperen Mikal Diego Rojas Bøckman med artistnavnet Flexi Aukan mener ungdommene på Oslos østkant trenger bedre fritidstilbud, slik at de kan bruke evnene sine til noe positivt.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

Artisten som er fra Hauketo og som har vokst opp på Oslo øst, kjenner igjen utfordringene som kom frem i reportasjen i helgen.

– Jeg anerkjenner at det er kriminelle aspekter her, som alle andre steder der folk kjenner seg mer igjen i utenforskapet enn i samfunnet.

Han mener andre er kjappe til å konkludere med at det skyldes innvandring. Og han vil ikke være med på at det er svenske tilstander sørøst i Oslo. Han mener ungdommene på Mortensrud trenger flere tilbud på fritiden for å komme på rett kjøl. Han forteller at de savnet steder å være da han var ungdom, og ungdommene i bydelen fortsatt trenger steder å være.

– Det viktigste er å få på plass sosiale arenaer, fritidsarenaer og kreative arenaer. Arenaer der de kan utvikle evnene sine.

Er redd hjelpen kommer for sent

Malita Ringvold i beboeraksjonen Mortensrud manifest er enig med rapperen. Hun mener det er et problem at ungdommene ikke har noe å gjøre på fritiden.

Melita Ringvold

BEKYMRET: Melita Ringvold i Mortensrud manifest mener det haster å få på plass tilbud for ungdommene.

Foto: Victoria Wilden / NRK

– Dra til Mortensrud torg og se hvor mange ungdommer som henger. Når du ikke har noe å gjøre, så er det lettere å finne på noe tull.

Ringvold mener skolene og idrettsanleggene er nedslitte, og at selv om politikerne lover å gjøre noe med det, så tar det for lang tid.

– De som er unge på Mortensrud nå, de er voksne når dette kommer på plass. Og da er det kanskje for sent for mange av dem.

Vet at ungdommene savner noe å gjøre

Janne Størmer

MORTENSRUD UNDER LUPEN: Politistasjonssjefen på Manglerud Janne Stømner sier det er utfordringer på Mortensrud.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Janne Stømner er politistasjonssjef på Manglerud. I flere år nå har hennes stasjon vært ekstra opptatt av Mortensrud.

– Jeg vil ikke si at det er verre enn på mange år. Det viser også statistikken for Oslo, også ungdomskriminaliteten.

Hun viser til statistikken som viser at ungdomskriminaliten går ned i Oslo. Men.

– Fra 2014 begynte vi å se en endring der ute, særlig området rundt senteret, hvor vi så at det ble ansamling av ungdom. Ofte kunne de være 10–15 sammen. Og de var ikke gode til å håndtere autoriteter. De var plagsomme og gjorde mye inne på sentret.

Hun forteller at de jobber sammen med bydelen og skolen, men at det er utfordringer.

– Det er tilgang på mye narkotika der ute. Dessverre. Derfor er det vanskelig å stoppe det.

Hun også vet at ungdommene savner noe å gjøre.

– Også tenker jeg at det er viktig at vi hører med ungdommen. Det hjelper ikke å lage fire nye fotballbaner, hvis de ikke vil spille fotball, sier Stømner.

Byrådet vil se på hvilke tiltak som er satt inn til og om noe må endres.

Les mer om gjeng- og ungdomskriminalitet her