Avviser at Den nordiske motstandsbevegelsen står bak ny demo-søknad

Mannen som søker om å demonstrere for ytringsfrihet i Fredrikstad, har flere ganger deltatt på Den nordiske motstandsbevegelsens demonstrasjoner.

Morten Lorentzen

Morten Lorentzen, med caps og hette over hodet, avviser at det er noen kobling mellom Aksjonsgruppe Ytringsfrihet og Den nordiske motstandsbevegelsen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Jeg ønsker overhodet ikke å koble disse to tingene sammen, sier Morten Lorentzen (53) til NRK.

Fredag gjorde politiet i Fredrikstad helomvending og avslo søknaden til nazist-organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen om å få demonstrere under parolen «Knus homolobbyen» i Fredrikstad 29. juli.

Dagen etter ble en ny søknad sendt til politiet om å få demonstrere i Fredrikstad den samme dagen. Søknaden er sendt fra Lorentzen på vegne av Aksjonsgruppe Ytringsfrihet.

«Arrangementet vil inneholde en gjennomgang av kjernetemaet Ytringsfrihet ved forskjellige taler og appeller. Videre ønsker vi å foreta en liten spasergang i historiske Gamlebyen», står det i søknaden.

Bekrefter deltakelse i demonstrasjon

Men selv om Lorentzen minst tre ganger de siste 14 månedene, senest i Falun 1. mai i år, har demonstrert sammen med Den nordiske motstandsbevegelsen, avviser han at det er noen kobling mellom hans siste søknad og motstandsbevegelsen.

– Jeg var i Falun 1. mai, men har overhodet ingen tilknytning til dem. Jeg støtter enhver gruppering som har fokus på problemene vi ser i samfunnet. Jeg har ikke berøringsangst med noen gruppering.

– Hvorfor velger dere samme dato og by som motstandsbevegelsen, dersom dere ikke vil kobles med dem?

– Det er fordi det skal være en folkefest i byen. Vi synes det er viktig at folk i Fredrikstad kan få høre appeller basert på Grunnloven og om temaet ytringsfrihet, sier han.

Bekrefter deltakelse i demonstrasjon

Han forteller at gruppen teller fem personer. Ingen av disse har ifølge Lorentzen noen kobling til Den nordiske motstandsbevegelsen.

– Jeg søker nå på vegne av Aksjonsgruppe Ytringsfrihet. Nå er tiden moden for å jobbe aktivt med dette viktige temaet, sier han.

Nå håper han politiet godkjenner søknaden.

– Jeg mener enhver gruppe skal få ytre sine meninger uten at det blir vold. Enten det gjelder partiet Rødt, Skeiv ungdom eller andre, sier Lorentzen.

Politiet: – Har ikke sett på kobling

Inge Jensen

Ordenssjef Inge Jensen hos politiet i Fredrikstad bekrefter å ha mottatt søknaden.

Foto: Christopher Oulie/NRK

NRK har vært i kontakt med ordenssjef Inge Jensen hos politiet i Fredrikstad angående søknaden fra Lorentzen.

Jensen bekrefter mandag formiddag at søknaden om en demonstrasjon i Gamlebyen i Fredrikstad 29. juli nå ligger på hans bord.

– Vi har mottatt en søknad med et ønske om å gjennomføre en demonstrasjon for ytringsfriheten, sier Jensen.

Ser dere dette i sammenheng med den nå avslåtte søknaden fra Den nordiske motstandsbevegelse?

– Det har vi ikke fått sett så nøye på enda. Søknaden er nå hos meg og vil bli behandlet på vanlig måte. Vi trenger noen dager på å se på dette, sier Jensen.