«Bombekoffert» kan ha stått på Rygge i 6 år

Kofferten utløste en stor væpnet politiaksjon da den ble oppdaget i sommer.

Bombealarm Moss Lufthavn Rygge

Flyplassen ble sperret av for at politiet skulle kunne gjøre grundige undersøkelser på flyplassen.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Store væpnede styrker fra politiet rykket i 19.30-tiden 19. juli ut til Moss lufthavn Rygge etter meldinger om en mistenkelig koffert som var funnet ved flyplassen.

Kjetil Lunde

Lensmann Kjetil Lunde ved Vansjø lensmannskontor.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Politiet undersøkte kofferten i flere timer. Først i 23.30-tiden bekreftet politiet overfor NRK at kofferten ikke inneholdt sprengstoff, men gjenstander som kan ligne på en ekte bombe.

– Vi har gått gjennom innholdet i kofferten, og den inneholdt en øvingsenhet som bestod av en bombe og en klokke og litt forskjellige andre ting. I tillegg lå det en PC i kofferten som vi har undersøkt, sier lensmann Kjetil Lunde ved Vansjø lensmannskontor.

«Securitas RSL»

Kofferten ble funnet på et lukket område på flyplassen som ble benyttet av det irske flyselskapet Ryanair.

Lensmann Kjetil Lunde har tidligere gått ut og sagt at det kan ha vært Ryanair som eide kofferten. Dette ble umiddelbart tilbakevist av flyselskapet.

– Jeg gikk ut og antok at det var Ryanair som kunne eie kofferten, men etterforskningen har vist at det ikke stemmer. Ryanair har ingen kunnskap om den aktuelle kofferten, selv om den ble funnet i deres lokaler. Vi har heller ingen forklaring på hvordan denne kofferten har kommet inn i lokalene til Ryanair, sier Lunde.

Politi Lufthavn Moss Rygge

Store styrker fra politiet rykket ut til flyplassen da kofferten ble funnet i juli.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Spor på datamaskinen som ble funnet sammen med kofferten tyder derimot på at det er Securitas som eier kofferten. Men Lunde kan ikke endelig bekrefte dette.

– Vi har funnet noen filer på PCen som viser at den kan ha en opprinnelse fra Securitas. I tillegg lå det en lapp der med påskriften «Securitas RSL». Men for politiet er ikke dette nok til å konkludere med at det er Securitas som er eier av denne øvingsenheten, sier han.

Markeds- og kommunikasjonsdirektør Jarle Ramskjær i Securitas, bekrefter overfor Moss Avis at de har brukt PCer som er like den som ble funnet på flyplassen.

– Jeg kan bekrefte at vi har hatt slike PC-er. Vi kan derfor ikke utelukke at kofferten som ble funnet har vært vår, som en del av vår opplæring. Med det som bakgrunn synes vi det er beklagelig at det har oppstått en slik situasjon, sier Ramskjær til avisen.

Kan ha vært der siden 2007

Vansjø lensmannskontor har brukt store ressurser på å finne ut hvem som plasserte kofferten i det aktuelle rommet. Nå er etterforskningen avsluttet.

– Vansjø lensmannskontor og Østfold politidistrikt har hatt interesse av å finne ut en del ting i saken, basert på at saken har hatt en almen interesse. Basert på et sikkerhetsaspekt har vi valgt å bruke en del ressurser på dette, og vi føler nå at vi har brukt de ressursene som er nødvendig for å avdekke hva som har skjedd.

Lunde sier at politiet ikke har kommet til bunns i hvorfor kofferten lå på flyplassen, eller hvordan den har havnet i lokalene til Ryanair. Men den kan ha ligget der lenge.

– Vi antar at denne kofferten har vært på Moss lufthavn Rygge siden oppstarten i 2007. Da var det en del testing i forhold til både sikkerhet og såkalt kapasitetstesting på bagasjeanleggene.

– I et rom på Moss lufthavn Rygge har man fremdeles en del kofferter som man bruker jevnlig til denne kapasitetstesten. Vi antar at denne kofferten har blitt stående inne på det rommet, og ikke har vært rundt i bygget.

Har avsluttet etterforskningen

Politiet sier seg nå ferdig med saken, og kommer ikke til å be om en rettslig behandling av saken.

– Vi har ingen indikasjon på at det er noen brist eller trøbbel ved sikkerheten på flyplassen. Det ble også vist da kofferten ble funnet, og varslingsrutinene ble fulgt til punkt og prikke. Det er meget bra og viser at man tar slike ting på alvor.

– Politiet har avsluttet denne saken, og jeg forutsetter at Securitas, Moss lufthavn Rygge og Forsvaret opprettholder og har fokus på sikkerheten også i forhold til disse øvingskoffertene, sier Lunde.

Politiet tror den mistenkelige kofferten som er funnet på et kontorbygg ved Moss Lufthavn Rygge, inneholder en sprengladning.

Mistenkelig koffert på Rygge