Avlyser festival, stenger utesteder tidligere og innfører besøksforbud på sykehjem

Så langt er 14 personer bekreftet smittet i Indre Østfold kommune de siste to dagene. – Vi forventer flere, sier kommuneoverlegen.

Koronavirus i Askim

Ordfører Saxe Frøshaug og kommuneoverlege Jan Børre Johansen i Indre Østfold kommune.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

De siste dagene har det oppstått et lokalt smitteutbrudd i Indre Østfold kommune. 14 personer har testet positivt for koronasmitte, og kommunen har bedt gjester som oppholdt seg på tre utesteder i sentrum av Askim forrige helg om å teste seg.

– Til sammen har vi hatt 10 smittede som har vært ute på byen fredag og lørdag. Vi venter flere positive, sier Jan Børre Johansen, kommuneoverlege i Indre Østfold kommune på en pressekonferanse fredag.

Han har tidligere sagt til NRK at de kan ha vært i nærkontakt med rundt 200 mennesker i løpet av helga.

Det har ført til et voldsomt trykk på kommunes koronatelefon. Torsdag svarte ansatte på 1085 telefonhenvendelser, men mange satt flere timer i kø for å komme igjennom.

Påvirker flere

Torsdag kveld mottok innbyggerne i Indre Østfold kommune en tekstmelding signert ordfører Saxe Frøshaug, hvor det opplyses om at det er en kraftig økning av koronasmitte i kommunen.

På pressekonferansen sa ordføreren at kommunen må stramme inn på arrangementer. Derfor blir Kraftfestivalen i Askim, samt en fotballturnering og et tivoli avlyst. I tillegg blir åpningstidene til utestedene i byen redusert. Alle må stenge klokka 23.

Kommunen gjeninnfører også besøksforbud på alle sykehjem.

– Det er du og dine handlinger som bestemmer om vi lykkes med å bekjempe viruset, sa ordføreren på pressekonferansen.

Påvirker flere

Smitteutbruddet som knyttes til de tre utestedene i Askim sentrum har fått følger for en rekke andre aktører.

En ansatt ved Østfoldbadet ble koronasmittet etter å ha vært på et av utestedene i helga, noe som førte til at badelandet valgte å stenge fram til tirsdag. Ytterligere tre ansatte er satt i karantene mens de venter på var på testresultatet.

Østfoldbadet i Askim

– Vi er veldig lei oss for at en slik hendelse rammer oss, forteller David Koht-Norbye, daglig leder ved Østfoldbadet i Askim.

Foto: Glenn Johansson

Misjonskirken barnehage har også stengt etter at en ansatt har fått påvist smitte. Vedkommende har ikke vært i kontakt med barn og foresatte etter ferien, men alle ansatte er satt i karantene.

Ingen ansatte smittet

NRK har vært i kontakt med de tre utestedene Corner Pub, Snackbaren 1985 og Mine's. Foreløpig er det ikke påvist smitte blant noen av de ansatte.

Indre Østfold kommune ber folk som har vært på Snackbaren 1985, Mine's eller Corner forrige helg om å teste seg for koronasmitte.

Tre utesteder i Askim står sentralt i det lokale smitteutbruddet.

Foto: Håkon Hov Martinsen/NRK

Daglig leder Per-Ivar Lundsrud ved Corner Pub sier at de førte lister over alle gjestene og har levert disse til kommunen.

– Vi prøver å holde avstand så godt vi kan, men det er ikke alltid enkelt når folk får i seg drikke. Neste skritt må bli at vi deler ut masker, men jeg vet ikke hvordan det blir å drikke med masker, sier han.

Indre Østfold kommune har nå pålagt utesteder i kommunen å føre gjestelister for å lette sporingsarbeidet framover.

Status Norge

Sist oppdatert: 24.09.2020
778
Siste uke
24
Innlagt
270
Døde