Avdekket datojuks i Ica-butikk

Ica Gourmets butikk på Aker brygge ble tatt i datojuksing da Mattilsynet kom på besøk. Butikken pakket om gammelt kjøtt og gav det ny datomerking.

Kvalitetsdirektør Ica

Kvalitetsdirektør Bengt Ove Hagen i Ica.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Under Mattilsynets tilsyn hos matbutikken i forrige uke fant de nedfryst kjøtt som ikke var merket med innfrysingsdato - noe av kjøttet hadde gått ut på dato i 2011.

Tilsynskontrollen avdekket også 20 pakker med svinekoteletter som hadde gått ut dato, men kotelettene var merket med ny dato slik at de fortsatt kunne selges.

Dårlig renhold

Marit Kolle

Seksjonssjef i Mattilsynet, Marit Kolle.

Foto: Birgitte Ingebretsen / NRK

– Jeg er lei meg. Jeg vil ikke at det skal være sånn. Å pakke om og forlenge datoen gjør man bare ikke, sier kvalitetsdirektør for Ica Norge, Bengt Ove Hagen.

Mattilsynets generelle inntrykk var også at vedlikeholdet og renholdet i ferskvareavdelingen var mangelfullt.

Seksjonssjef i Mattilsynet, Marit Kolle, sier det er spesielt alvorlig med avvik i en ferskvareavdeling der varer ikke er emballert.

- Vi stiller særskilt strenge krav til de stedene som håndterer ikke-emballert mat. De som selger fiske- og kjøttvarer som er lett bedervelige bør ha et godt renhold, sier Kolle.

Menneskelig svikt

Kvalitetsdirektøren i ICA beklager det som har skjedd.

– Det er ikke sånn vi har det i rutinene våre, eller sånn vi lærer opp medarbeider eller som medarbeiderne våre vet at de skal gjøre. Det er en menneskelig svikt som er årsaken.

– Det gir ikke akkurat assosiasjoner til gourmet-butikk?

– Nei, det gjør det aldeles ikke. Jeg vet at det ligger i planene at denne butikken skal bygges om. Den er høyt på prioriteringslisten. Kundene kan føle seg trygge når de handler på Ica, avslutter Hagen.

Ica Gourmet, Aker Brygge

Det var i denne ICA Gourmet på Aker Brygge Mattilsynet avdekket en rekke avvik.

Foto: Birgitte Ingebretsen / NRK