Hopp til innhold

- De har kun telt pengene

For at Sagene bydel skal spare penger, har de sendt en 21 år gammel autist fra behandling til behandling.

Den 21 år gamle autisten har måttet flytte fire ganger de siste årene, etter at Sagene bydel har hatt behandlingen av ham ute på anbud. Det til tross for at autister er avhengige av faste og trygge boforhold. Spesialpedagog Randi Andreassen mener behandlingen ikke holder mål.

– Etter mitt skjønn så er det kun penger som har telt her. Det er ikke pasientens behov for trygghet og stabilitet som har betydd noe, sier hun.

Les også:

Kan skade andre og seg selv

Den 21-årige mannen er psykisk utviklingshemmet og har diagnosen infantil autisme. Han har nesten ikke talespråk, og snakker ved bruk av tegn og ordlyder.

I tillegg kan han være svært utagerende, og skade både ansatte og seg selv. Derfor har fylkesmannen bestemt at ansatte skal kunne bruke tvang mot ham når dette er absolutt nødvendig. Men nå trappes bemanningen ned, for at Sagene bydel skal spare penger.

Etter mitt skjønn er det kun penger som har telt her.

Spesialpedagog Randi Andreassen

Østlandssendingen har snakket med flere fagfolk som kjenner 21-åringen og som er bekymret for endringene.

Andreassen mener bydelen bryter sosialtjenesteloven med åpne øyne.

– Det er spesielt vanskelig å bli flyttet som autist. Det å skifte en stor stab, og komme til nye lokaler er lite heldig, sier hun.

Sparer 1,2 millioner kroner

Det er åtte år siden foreldrene ikke greide mer, og frasa seg omsorgen for sin 21 år gamle autistiske sønn. Siden har han vært en kasteball i psykiatrien mellom private firmaer og Sagene bydels egne tiltak.

21-åringens selvskading og angrep på ansatte ble kraftig redusert i det private tilbudet han sist var i. Men nå har altså et nytt firma, Omsorgspartner, vunnet anbudet om mannen, slik at Sagene bydel kan spare 1,2 millioner kroner.

Men daglig leder i Omsorgspartner, Cathrine Hauger-Johannessen, avviser at pasienten har vært på billigsalg. Hun mener tilbudet hos dem er godt nok.

– Vi kommer til å gi ham den behandlingen han trenger. Vi jobber allerede sammen med blant annet nåværende leverandør for å få til en god overføring, sier hun.

– Uforsvarlig

Generalsekretær Jarl Ovesen FFO

Jarl Ovesen

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Funksjonshemmedes fellesorganisasjon er svært kritisk til å sette psykisk utviklingshemmede ut på anbud.

Assisterende generalsekretær, Jarl Ovesen, sier autister har et større behov enn andre mennesker for trygghet og forutsigbarhet og mener det er faglig uforsvarlig at denne 21-åringen må flytte så ofte:

– Jeg reagerer sterkt på denne saken. Det å behandle mennesker, som trenger forutsigbarhet og trygghet i hverdagen, på denne måten er helt uakseptabelt, sier Ovesen.