Hopp til innhold

AUF beklager drøy medlemsverving

12-åring ble vervet som AUF-medlem med løfter om at skoledagen skulle starte senere så hun kunne sove lenger om morgenen. Hun ble også lovet gratis skolemat.

 Herman Høgby Robertsen og Vegard Finnes

AUF Østfolds leder Herman Høgby Robertsen (tv) og nestleder Vegard Finnes leser hva Monica Helen Sundt Utne skrev på Facebook i går kveld.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Monica Helen Sundt Utne i Fredrikstad fikk sjokk da hennes 12 år gamle datter kom hjem og fortalte hvordan hun hadde latt seg verve som AUF-medlem like før jul.

Datteren fortalte at hun ble kontaktet av et AUF-medlem på kjøpesenteret Torvbyen den 22. desember, og spurt om hun hadde lyst til å sove litt lengre om morgenen ved å få senere skolestart, og om hun ville ha gratis skoleskyss til alle, og gratis mat på skolen.

Hun fikk høre at det bare ville koste 10 kroner å bli medlem, men at hun måtte skrive under og betale her og nå.

– Jeg trodde da at min datter bare husket noen av argumentene de presenterte for å bli medlem, skriver Sundt Utne i en offentlig delt Facebook-post.

– Når da min niese på 14 år opplyste at hun også hadde blitt kontaktet med de samme populistiske argumentene, stemmer nok dessverre saken slik min datter beskrev.

Sundt Utne skjermdump Facebook
Foto: Skjermdump, Facebook

Kan ikke rekruttere uten foreldres samtykke

Barneloven er klar på hvilken aldersgrense som gjelder for barn som vil melde seg inn og ut av foreninger uten foreldrenes samtykke:

§ 32.Utdanning, medlemskap i foreiningar.

Barn som er fylt 15 år, avgjer sjølv spørsmål om val av utdanning og om å melde seg inn i eller ut av foreiningar.

Lov om barn og foreldre

Monica Helen Sundt Utne ønsker ikke å møte NRK for et intervju i dag, men sier over telefon at det må være grenser for hvordan ungdom skal rekrutteres inn i politiske og andre organisasjoner.

– Jeg har stor sans for ungdom som engasjerer seg politisk. Men ikke på det grunnlaget her, sier Sundt Utne.

Hennes 12 år gamle datter kommer til å bli meldt ut av AUF igjen, sier hun.

AUF: – Skal ikke skje igjen

AUF Østfold tok senere kontakt med Monica på Facebook. Styremedlem Caroline Andres beklaget det som skjedde og skrev at de skal sørge for at noe lignende ikke skjer igjen.

AUF-lederen i Østfold, Herman Høgby Robertsen, sier det samme.

 Herman Høgby Robertsen

– Vi skal skolere de som er ute og snakker med ungdommen. Vi gjør mange forandringer for å hindre at dette skjer, lover AUF-leder Herman Høgby Robertsen.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Jeg syns det er veldig leit at noen opplever sitt første møte med AUF på den måten, sier Robertsen.

– vi skal være ute for å opplyse om AUF, samtidig som vi oppfordrer alle til å engasjere seg i sin egen hverdag. Og da er det leit at det blir på denne måten.

– Visste AUF-medlemmet om aldersreglene i Barneloven?

– Jeg vet ingen detaljer om denne konkrete saken, så det kan jeg ikke kommentere.

– Men dere ser på dette?

– Vi kommer til å gå gjennom rutinene våre.

– Har dere rekruttert mye på denne måten foran jul?

– Nei. Det vi er opptatt av er å høre hva som engasjerer ungdom. Vi forteller oss om vår politikk, og lurer på om folk kunne være interesserte i et introduksjonsmedlemskap i AUF. Det er viktig at folk er bevisste på hva de skriver under på, sier Robertsen.

– Men her var det en 12 år gammel jente.

– I tilfeller som dette, ønsker vi å komme i kontakt med foreldrene, slik at de kan være med og bekrefte at dette gjøres skikkelig.

– Vi har vært ute i hele år, spesielt i desember, for å komme i kontakt med ungdom.

– Enkelte påstår at dere gjør dette nå for å få større medlemslister, og dermed mer i pengestøtte?

– Det er viktig å poengtere at vi ikke får økonomisk støtte bare av å ha mange medlemmer. Vår støtte baseres på hvor mange som er aktive. Hvor mange som deltar på møtene og våre aktiviteter.

Minte om medlemsjuks

Sundt Utne skrev på Facebook at det hele minnet henne om medlemsjukset i den nå nedlagte organisasjonen SOS Rasisme og de kontroversielle tilknytningene til det kommunistiske forbundet Tjen Folket. Begge organisasjoner har benektet anklager om at Tjen Folket har misbrukt medlemsmidler gitt til SOS Rasisme for egne formål.

Les mer: Uro rundt SOS Rasisme

– Det er svært uheldig, sier Høgby Robertsen.

– Men det er ikke overraskende, det er mange som tenker tilbake på den tiden. Det som er viktig å huske på, er at vi har gjort mange forandringer for å hindre at dette skjer. Vi skal passe på rutinene, vi skal skolere de som er ute og snakker med ungdom, for å sørge for at ethvert møte med AUF er heldig.