Resultatene er hentet fra en masteroppgave laget av Henrik Myreng fra Universitetet i Ås.
Øvre Sandvann i Degernes er en ganske isolert innsjø, hvor man forventet en viss mengde kvikksølv. Men da resultatene var klare ble Myreng overrasket.
– De høyeste verdiene vi fant her var oppe i 2,5 milligram per kilo fiskefilet, sier Myreng.
For å sette det i et perspektiv er grenseverdiene til Verdens helseorganisasjon 0,3 milligram. Enkelte av verdiene som ble funnet i abbor, ørret og mort i Degernes er dermed opp mot åtte ganger høyere enn anbefalt.
Gjelder høytliggende fjellområder
Kvikksølvet i innsjøen kommer mest sannsynlig fra utslipp i Europa, transportert med lufta til Norge.
Selv om utslipp i både Norge og resten av Europa er sterkt redusert, blir kvikksølvet værende og mangedobler seg i hvert ledd i næringskjeden.
Mattilsynet har advart mot å spise ferskvannsfisk. Advarslene gjelder gjedde og abbor over 25 centimeter, og stor ørret og røye over 1 kilo.
Gravide og ammende bør unngå disse fiskeslagene, mens andre bør ikke spise slik fisk mer enn en gang i måneden.
– Resultatet man har kommet frem til her er generelt for alle høytliggende fjellområder, sier fylkessekretær Ole Håkon Heier i Norges Jeger- og Fiskerforbund i Østfold.
Vil ha mer nyanserte kostholdsråd
Han etterlyser nå flere grundige undersøkelser av kvikksølvnivået i ferskvannsfisk. Mest for å opplyse folk, men også for å få en bedre oversikt.
– Man må være så nyanserte at man kan si at spesifikke områder i naturen faktisk er forurenset og at vi ikke kan spise fisk derfra, eller at det går bra i enkelte områder dersom man ikke spiser mer enn en viss mengde.
– Dagens kostholdsråd er litt nyanserte, men de er samtidig forferdelig generelle. Det er ille om vi i Norge skal legge oss på det nivået at vi bare skal spise oppdrettsfisk, fordi det man fanger i naturen er så forurenset at man ikke kan kalle det mat. Vi må klare å få til noe bedre enn det, sier Heier.