Åtte års fengsel for fire turer med hasj

Nederlenderen tilsto smugling av 630 kilo hasj i Norge.

229 kilo hasj

Det ene storbeslaget førte til tilståelse av flere smuglerturer over grensa.

Foto: Tollvesenet

Det var første april 2014 det skulle vise seg at den 46 år gamle nederlenderen krysset grensa for siste gang på lang tid.

Som sjåfør for et nederlandsk transportfirma kom han til Svinesund tollsted i 21-tiden. Han hadde levert ananas i Sverige, og skulle hente en last fisk i Norge. Men tollernes avslørte et annet frakteoppdrag: I pallekasser og pappesker var det pakket nesten 229 kilo hasj og snaut seks kilo marihuana.

«Besjan»

Deretter fulgte varetektsfengsling, og seks avhør der han nektet for alt. I det sjuende tilsto han.

Politiet fant navnet «Besjan» i kontaktlista på telefonen hans, og mobilregistre viste hyppig kontakt mellom de to. «Besjan» viste seg å være sjefen i transportfirmaet han jobbet for. 46-åringen forklarte at han hadde tatt fire turer over grensa. Han erkjente å ha smuglet ca. 630 kilo hasj og seks kilo marihuana på til sammen fire turer siden den 3. februar.

Beslag Svinesund 1. april 2014

Beslag og tilståelse har ført til etterlysning av en sentral bakmann i Nederland. Han er nå begjært utlevert til Norge.

Foto: Tollvesenet

Han forklarte at han hadde påført transportselskapet en gjeld på over en halv million kroner etter et trafikkuhell og en bøteleggelse på en tidligere utenlandstur. «Besjan» hadde truet ham med pistol til å betale dette tilbake ved å frakte narkotikaen. Ti turer skulle ha betalt gjelden. Han sa ja til å gjøre jobben, etter at «Besjan» nektet ham å lån penger av broren for å dekke tapet.

Tilståelse hjalp

Den tiltalte kunne ha tatt kontakt med nederlandsk politi og hadde også andre handlingsalternativer, som det skrives i dommen. Samtidig tar de høyde for han ikke kunne ha blitt stilt til ansvar for de tre tidligere turene uten hans tiltståelse - beslaglagte mobiltelefoner og GPS'er leverte ikke nok data til en tiltale alene. I tillegg forklarte Politiet under rettsaken at forklaringen gjorde det mulig å etterlyse «Besjan» internasjonalt.

Han er også begjært utlevert til Norge. Nederlandsk rett gir sin kjennelse om kort tid.

Med strafferabatt for tilståelse tatt med, er nederlenderen dømt til å sone åtte år i fengsel. Mobiltelefonene er inndratt, og han har mistet retten til å kjøre bil i Norge for all tid.