Asylbarn lærer norsk på nett

Nå kan alle barn på asylmottak i Norge lære norsk, matematikk eller naturfag over internett. Portalen skolekassa.no har samlet nettbasert læring som lenge har blitt brukt i norsk skole, men nå er innholdet oversatt til blant annet arabisk og dari.


Flyktningebarn skal nå lære norsk over internett. Nettportalen skolekassa.no har lenge blitt brukt i norsk skole, men nå er innholdet oversatt til blant annet arabisk og dari.

Mustafa Abdala (9) får hjelp av lærer Anis Mecheri. Han lærer norsk over nettportalen skolekassa.no.

– Vil du jobbe med geometri, spør lærer Anis Mecheri niåringen Mustafa Abdala.

Mustafa kom fra Jemen for ett år siden. Han har arabisk som morsmål, men nå går han og to av hans søsken i denne introduksjonsklassen på Skjetten skole i Skedsmo i Akershus.

– Det er gøy å lære på denne måten, sier niåringen.

For i dette klasserommet foregår store deler av undervisningen over nettet og ikke på tavla. Nettportalen skolekassa.no har nå fått innholdet oversatt til flere språk, slik at asylbarn kan bruke læringstilbudet som allerede brukes på norske grunnskoler.

– Nyttig for barn og voksen

Anis Mecheri

Anis Mecheri, lærer ved Skjetten skole.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– De jobber med dette på egen hånd, og de trenger ikke så tett oppfølging fra andre som kan norsk. De klarer å navigere seg gjennom skolekassa.no ved å høre, forklarer lærer Anis Mecheri.

På denne nettportalen kan elevene velge hvilket tema de vil lære om, og ved å trykke på bilder og videoer blir de forklart både på morsmålet og på norsk hva det er.

– Jeg tror barn og voksne kommer til å få nytte av dette, sier Mechari.

Skal tilbys på mottak

Oppgraderingen av skolekassa.no er et av Regjeringens akuttiltak for at asylbarn skal få opplæring.

– Uavhengig om familiene skal bli i Norge eller ikke så skal vi ikke avbryte barns skolegang. Å gå på skole og lære seg norsk er det eneste grunnlaget man kan bygge integrering på, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Nå skal tilbudet også brukes på mottak, og ikke bare for barn som går i introduksjonsklasser som på Skjetten skole.

– En av de tingene som skjedde da det kom så mange mennesker til landet i høst, var at systemet vårt ikke var rigget til undervisning til så mange. Derfor har vi vært nødt til å lage et opplegg som dette så barn kan sitte rundt på asylmottak å få norskopplæring, sier Isaksen.

Mustafa synes det er lett å lære norsk, men det er noen utfordringer.

– I dag har jeg lært matematikk og om fisk. Det er vanskelig med bokstavene a, e, i, o u og æ, ø, å, sier han.

Datamaskin som viser Skolekassa.no

Slik ser en av sidene i skolekassa.no ut. Her lærer de om mat.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK