Åsland skytehall blir bygd

Alle partier i Oslo bystyre setter av penger til underjordisk skytehall i 2017. Men byggingen kan gå ut over andre idrettsanlegg.

Åsland skytebane

UNDERJORDISK SKYTEHALL: Slik vil skytterhuset på Åsland bli seende ut. Resten av skytebanen ligger inne i fjellet i det tidligere pukkverket.

Foto: Hille Melbye arkitekter

Ni år etter at Nordstrand skytterlags skytebane i Prinsdal ble lagt ned etter støyklager fra naboene, og etter en rekke brutte løfter til Oslos skyttermiljø fra politisk hold, er en skytehall nærmere virkelighet enn noen gang.

– Jeg er veldig glad på vegne av skyttersporten i Oslo, som har ventet på en skytehall i ni år. De ble lovt det da Prinsdal ble lagt ned, og nå har de ventet lenge nok, sier Rødts gruppeleder Bjørnar Moxnes.

– Det er også lurt å legge en skytebane inne i fjellet slik at de kan trene og skyte i fred uten at naboer plages av høy lyd. Dette er blant de største idrettene i Norge; det er det få som vet, sier han.

Har vært vedtatt før

Etter mye fram og tilbake ble skytehallen vedtatt bygd i 2014. Da trodde mange siste ord var sagt i saken.

Men for ett år siden gikk det den gang ferske byrådet inn for å bryte tidligere løfter og skrinlegge skytehallen ved E6 på grensen til Ski. Begrunnelsen da var at det gigantiske Follobane-prosjektet i samme område gjorde hallen mye dyrere.

I ettertid har det blitt klart at Follobanen ikke gjør hallen dyrere likevel, men byrådet har fastholdt at skytebanen må droppes til fordel for mer rendyrkede breddeanlegg som kunstgressbaner, flerbrukshaller og lokale skianlegg.

Ga etter for Rødt

Både skyttermiljøet, Oslo Idrettskrets, Rødt og de borgerlige partiene har presset på for skytehallen. Og rett før bystyrets finanskomité samlet seg for behandle neste års Oslo-budsjett torsdag formiddag, ble det klart at også byrådspartiene har snudd.

Frode Jacobsen og Bjørnar Moxnes i bystyresalen

ENIGE OM ÅSLAND: Byrådet har ment at Åsland ikke holdt mål som breddeanlegg, men nå har byrådspartiene med Frode Jacobsen (Ap) i spissen gitt etter for Rødt og Bjørnar Moxnes.

Foto: Olav Juven / NRK

– Vi har ment at det fins bedre ting å bruke pengene på og har i stedet gått inn for kunstgressbaner og andre prosjekter som er til glede for flere, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Frode Jacobsen.

– Men i forhandlinger er det gi og ta, og da kom vil til at vi måtte gi Rødt dette.

– Og så må vi se fram mot bystyremøtet om dette betyr at vi må utsette andre prosjekter. Dette koster mye penger, konstaterer Jacobsen.

Kan vi nå slå fast at skytehallen blir bygd?

– Nå skal bystyret ha sitt budsjettmøte om to uker, og da tror jeg nok det er et sannsynlig utfall, sier Frode Jacobsen.

– Åsland blir bygd

– Nå blir Åsland endelig bygd, slår Bjørnar Moxnes fast.

Politikerne anslår nå at skytehallen vil koste om lag 130 millioner kroner. Det er fortsatt uklart hvor mye som trengs for å komme i gang med byggingen i 2017, men rundt 25 millioner kroner har vært antydet.