Hopp til innhold

Ås vil ikke være med i storkommune

Fem Follo-kommuner vil ha med Ås i storkommune. Men Ås vil ikke være sammen med noen.

ordførere i Follo

FOLLO-ORDFØRERE I DAG: Ola Nordal (Ås), Øystein Slette (Enebakk), Thomas Sjøvold (Oppegård), Nina Sandberg (Nesodden), Tuva Moflag (Ski) og Odd Haktor Slåke (Frogn).

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Fredag ble to rapporter om kommunesammenslåing i Follo-regionen lagt frem.

  • En handler om Ås, Ski, Oppegård og Enebakk (Follorapporten)
  • Den andre om Ås, Frogn og Nesodden

Men selv om rapportene peker på både på positive og negative effekter, er sjansene for at det dannes en ny, stor kommune i Follo sør for Oslo betydelig redusert.

– Ås er best tjent med å være alene

Ås har en sentral beliggenhet midt i Follo, og har også et universitet som gjør kommunen attraktiv for friere. Men ordføreren gjorde det klart at han ikke ønsker ekteskap med noen.

Ola Nordal, ordfører i Ås

Ola Nordal, ordfører i Ås (Ap).

Foto: Elin Martinsen / NRK

Thomas Sjøvold, ordfører i Oppegård

Thomas Sjøvold, ordfører i Oppegård (H).

Foto: Elin Martinsen / NRK
– Jeg har gitt råd til innbyggere og politikerne i dag om å avslutte samarbeidssamtalene. I arbeidet har det kommet frem at Ås kommunes innbyggere er best tjent med å fortsette med Ås kommune, sier ordfører Ola Nordal.

Oppegård og Ski er de to kommunene som er mest interessert i samarbeide med andre kommuner, men bare hvis de får til en storkommune sammen med flere.

Ordfører i Oppegård, Thomas Sjøvold, sier han er lei seg for at Ås ikke vil være med videre.

– Jeg er veldig lei meg for det. Jeg ønsker flest mulig med i en videre prossess. Jeg håper det blir seks kommuner som setter seg ned for å snakke om en intensjonsavtale.

Oppegård og Ski gir ikke opp håpet om å få med Ås og Enebakk, selv om begge ordførerne sier nei. I Follorapporten åpner de også for å få med Frogn og Nesodden.

Enebakk vil også være alene

Enebakk ligger i Follos ytterkant, og er en delt kommune der en del sogner til Romerike og en del mot Follo. Ordfører Øystein Slette (Ap) sier dette er en medvirkende årsak til at han vil hoppe av sammenslåingsprossessen. Dessuten er Enebakk er mer landlig kommune.

– Vi har ikke motorvei og tog, vi har ikke den trafikk-knutepunkts-problematikken som de andre kommunene i Follo har, sier Øystein Slette.

Det er stat og storting som vil ha ned antall kommuner i Norge, og som vil at alle kommuner skal vurdere å slå seg sammen med andre. Fristen for å komme med forslag om nye stor-kommuner går ut 1. juli.

Skoleungdom tenker kommune

I februar møttes 1 200 ungdommer fra Ski for å tenke høyt om sin drømmekommune.