6,3 milliarder til nytt universitet på Ås

Sammenslåingen av Universitet for miljø- og biovitenskap, Norges veterinærhøyskole og Veterinærinstituttet koster nesten dobbelt så mye som man først antok.

Grafikk Campus Ås - 8

Slik er det planlag at nye campus Ås skal se ut.

Foto: Universitetet i Ås

Startskuddet har gått for tidenes største utdanningsbyggeprosjekt i Norge, skriver Aftenposten.

I revidert statsbudsjett som legges frem på tirsdag, får nemlig prosjektet en startbevilgning på 53 millioner kroner til nybygg og 12 millioner prosjekteringskroner.

Kristin Halvorsen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Foto: Magret Helland / NRK

– Det som er veldig bra er at denne statsbevilgningen er starten på 6,3 milliarder kroner, sa kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) da hun lekket nyheten på Veterinærhøyskolen på Adamstuen fredag, skriver avisen.

Pengene skal bevilges frem til de nye byggene står ferdig i 2019.

Prisen økt voldsomt

Det var i 2008 at Stortinget vedtok at Norges veterinærhøgskole, Universitetet for miljø- og biovitenskap og Veterinærinstituttet skulle slås sammen til et nytt universitet på Ås.

Kostnadsoverslaget var da 3,2 milliarder 2012-kroner, men kunnskapsministeren synes ikke økningen er spesielt dramatisk.

– De internasjonale kravene til standard på ting som laboratorier og smittevern har økt underveis. Vi må ta smittevern på alvor og kan ikke lage noen billig variant, sier Halvorsen til avisen.

Inkludert i prisen er også et nytt senter for husdyrforsøk til rundt 300 millioner, som ikke var med i det opprinnelige regnestykket.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Grafikk Campus Ås - 7

Statsbygg sine planer for nybygget.

Foto: Universitetet i Ås

Diskusjoner

Da flyttingene ble bestemt i 2008 skapte det stor debatt. Flere ansatte ved Veterinærhøyskolen var mot at utdanningsinstitusjonene skulle slås sammen.

– Man kan ikke være rektor for veterinærhøyskolen og være mot dette prosjektet, sier rektor Yngvild Wasterson til Aftenposten.

1.januar 2014 slås NVH og UMB formelt sammen.