Hopp til innhold

– Drømmehytta har peis fra Jøtul

Arne Nyborg fra Fredrikstad har besøkt 482 av hyttene til Den Norske Turistforening. I løpet av neste år skal han besøke de siste.

Arne Nyborg

Arne Nyborg bruker sommeren til å besøke flere titalls av turisthyttene til Den Norske Turistforening.

Foto: Julie Maske / DNT

– Det er vanskelig å vite hvor lang jeg har gått, men det er klart at det har blitt en god del mil, sier den turglade Fredrikstad-mannen.

Siden hans første overnatting i en DNT-hytte i 1969 har Arne Nyborg vært innom hele 482 turisthytter. Det er knapt den turisthytte han ikke har vært på i Norge.

– Jeg er ikke helt skråsikker, men det finnes 504 eller 505 hytter totalt. Jeg hadde planer om å besøke de siste hyttene i sommer, men det skar seg på grunn av mye snø. Jeg måtte nedjustere målet mitt i år, men jeg kommer opp i noen og tjue når jeg er ferdig, forteller han.

Bitt av basillen

I fjor var Nyborg på en sammenhengende tur i tre måneder. Da besøkte han totalt 87 hytter. 83 av dem var han på for første gang.

– Den første hytta tok jeg i 1969. Da gikk vi Besseggen og var på Gjendesheim. Jeg har også vært på Norges nordligste hytte – Vannfjordhytta på Magerø på Nordkapp – og på Norges østligste, som er Indre Syltevik borte ved Vardø.

Hvorfor har du besøkt alle disse hyttene?

– Det er en helt utrolig opplevelse. Det er klart at det kan være veldig trasig vær, men er det fint vær blir det en utrolig opplevelse med fjell og vann, topper og snø. Det er også imponerende at DNT har lagt så fint til rette for oss, slik at vi kan besøke fjellet. Man blir bitt av basillen.

Arne Nyborg

Arne Nyborg liker seg godt i hyttene til DNT.

Tar favorittene på nytt

Med så mye turerfaring som Arne Nyborg har, har han også rukket å bli godt kjent med den norske naturen – på godt og vondt.

For at han virkelig skal nyte en hyttetur i Norge er det viktig at det må være brukbart vær.

– Det gjør ingenting om det er overskyet, bare det ikke regner. Hvis det regner, så ødelegger det mye, sier han, og røper at drømmehytta inneholder en vedovn fra Jøtul, fra hjembyen Fredrikstad.

– Der kan man fyre i ovnen og få tørket klær. Så er det å hente vann fra en bekk som ligger like ved siden av. Man får laget litt enkel mat, kan sitte og kose seg og se på omgivelsene rundt seg. Da er det fantastisk fint.

Når du er ferdig med alle hyttene, så begynner du på nytt?

– Jeg rekker aldri over alle en gang til, men jeg skal ta favoritthyttene og dem er det flust av.