Hopp til innhold

Forbered deg på en lang pollensesong

Det er tre uker for tidlig, men pollensesongen er allerede i gang på Østlandet. Det gjør at sesongen trolig blir lengre.

Blomstringa er i gong

Det kan bli en ekstra lang pollensesong i år. Spredningen har allerede startet og vil trolig vare til slutten av august.

Foto: Synnøve Hole / NRK

Vi er fortsatt i februar, men pollenspredningen har allerede startet.

Mildværet har gjort at enkelte pollentyper har tyvstartet sesongen, forteller Hallvard Ramfjord, pollenforsker ved Norges Astma og Allergiforbund.

– Akkurat nå er det spredning av grå- og svart or og hassel. Det er de pollentypene som spres tidligst på våren, og de er dessverre også til sjenanse for pollenallergikere.

– For tiden er det vi kaller moderat nivå, og det vil si at det er en tetthet som ligger mellom 10 og 100 pollenkorn per kubikkmeter luft. De fleste allergikere vil får større eller mindre symptomer. Kommer man over 100 pollenkorn så blir tilsvarende verre, men så høyt har vi ikke kommet enda.

Les også:

Vær og vind bestemmer

Om vi kommer om i en kraftig spredning kommer an på vær og vind, sier Ramfjord.

Hallvard Ramfjord

Årets pollensesong blir lang, sier pollenforsker ved Norges Astma og Allergiforbund, Hallvard Ramfjord.

Foto: Per Harald Olsen

– Får man gode spredningsforhold, altså tørt og fint vær med litt vind, så kan man fort komme over i kraftig spredning. Men for or så er det bare snakk om to til tre dager at økningen da vil være kraftig, selv om lengden på hele perioden er cirka tre uker.

Årsaken til at sesongen allerede har startet er at det har vært relativt mildt for årstiden, forklarer Ramfjord.

– Raklene som henger på trærne og inneholder pollen er veldig temperaturavhengige, og modnes ettersom hvordan temperaturene har vært. I utgangspunktet så kan or og hassel spres selv om det er snø på bakken, men det er nok foreløpig lavlandet som har dette problemet.

Se pollenvarselet for hele landet her

Tidlig spredning for flere

Det er ikke bare or og hasselpollen som kan starte tidlig. Også bjørk kan få en tidligere start en normalt.

– Dersom det holder seg mildt og vinteren er ferdig for sesongen, så kan man nok påregne en litt tidligere start også av bjørkepollen, sier pollenforskeren.

– Men det er alltid sånn at starten på bjørkepollensesongen varierer mindre enn or- og hasselpollen-sesongen.

Starten for bjørkepollensesongen i Buskerud har ordinær start 1. mai.

Les også:

En lang pollensesong

Mange tenker kanskje at man derfor i år kan få en lengre pause mellom de to pollensesongene, men det stemmer ikke helt, forteller Ramfjord.

– Det som skjer mellom or og hassel, og bjørkepollen sesongen er at det spres pollen fra salix, eller pil, selje og vier som det også heter.

Problemet med denne tidlige starten i pollensesongene er at hele sesongen totalt sett da vil bli lengre.

– Det er burotpollenet som avslutter sesongen, og den avslutter som regel blomstringen rundt 20. august, uansett om vinteren har vært varm eller kald. Så med andre ord er slutten av sesongen ganske konsekvent hvert år, men starten av sesongen kan variere.

– Dersom man er generelt pollenallergisk, altså allergisk mot alle typene pollen, så får man en lengre eksponeringsfase fra begynnelse til slutt. Det er uheldig, sier Ramfjord.