Felleskjøpet: – Kornavlingene blir de beste på ti år

Fjorårets tørkesommer la grunnlaget for årets kornavling, som ligger an til å bli den beste på ti år.

Traktorer foran Fiskå Mølle i Moss

KØ: Norske kornbønder har stått i kø for å levere korn på møllene i år.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

– Den varme, tørre sommeren og høsten i fjor førte til at kornet som ble sådd sent fikk en tjuvstart året etter, sier fagsjef for markedsregulering hos Norske Felleskjøp, Sindre Flø.

Og slik har det bare fortsatt, forteller fagsjefen. En varm april hvor mye ble sådd, ledet inn i en stabil mai hvor kornet fikk vokse seg stort.

– Været betydde at kornet fikk vokse sakte, og da får det flere strå og større bladmasse. Våren starter fantastisk bra for den norske bonden.

Ifølge Felleskjøpets prognoser blir det produsert over 1,3 millioner tonn korn i år. Det er nesten dobbelt så mye som i fjor, da det kun ble produsert rundt 700.000 tonn.

For det var ikke bare frykten for regnet som sørget for lange køer utenfor norske møller i august; det var også de store mengdene korn som ble høstet.

– Alt kornet har blitt modent på likt. Og da har folk fått litt panikk og tresket for å få kornet i hus. Det skjønner vi jo, for det er snakk om store verdier, sier kornsilo-leder Bjørn Terje Aas ved Fiskå Mølle i Moss.

Flø i Felleskjøpet forteller at de kun har én ting å takke for de store avlingene; nemlig været.

Mer kraftfôr

Selv om avlingene er store, har det tidlige høstregnet påvirket kvaliteten på kornet som ble sådd i august.

– Det betyr bare at vi får mer norsk kraftfôr. Vi får en helt annen egendekning av kornvarer i år enn i fjor, både for mat- og fôrkorn. I år får kraftfôrsektoren alt den ønsker seg av den norske bonden, sier Flø.

Han legger til at det kornet som blir høstet nå og framover er det som blir det beste hvetemelet, så lenge det tåler været.

– I år får kornbonden rettet opp den katastrofale sommeren i fjor, selv om alt ikke er av ypperste kvalitet. De som slet i fjor, får en litt bedre inntekt i år.

I august sto bønder på Østlandet i kø i mange timer for å levere korn på møllene. Da sa Leif Trosterud, regionleder korn for Felleskjøpet Agri at han hadde stor forståelse for bøndenes frustrasjon.

– I år har noen opplevd eventyrlige avlinger, og vi kjører det vi klarer for å hjelpe dem. Vi har satt de anleggene og mannskapene vi har til disposisjon for å avhjelpe situasjonen, sier Trosterud.

Kø foran Fiskå Mølle i Moss.

Traktorene sto i kø gjennom Moss sentrum for å levere korn i august.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK