Årelang kamp mot kraftlinje har ført fram

Dersom alt går etter planen, er de omstridte kraftlinjene ved Nøkkeland skole borte i løpet av 2018.

Nøkkeland skole

Et klasserom ved Nøkkeland skole er stengt på grunn av stråling fra kraftlinjen. Skolen ble tatt i bruk i 2013.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Beboerne i Nordre bydel i Moss fikk gode nyheter på et folkemøte mandag kveld. Som en ekstra bonus går det dermed mot at skolen også får ny svømmehall.

I en årrekke har «Aksjonsgruppa for fjerning av høyspent og realisering av svømmehall» arbeidet for at kraftlinjen skal bort fra området. I juni i fjor oppfordret aksjonsgruppa til skolestreik i samarbeid med FAU ved skolen.

Et klasserom stengt

Nøkkeland skole ble bygget i 2013. Et klasserom på skolen ble stengt i fjor på grunn av strålingen fra kraftlinjen, etter anbefalinger fra Miljørettet helsevern i kommunen.

På folkemøtet mandag kveld la NVE og Hafslund Nett fram sine planer.

– Hafslund Nett presenterte en framdriftsplan, og dersom alt går etter den planen, skal den eksisterende kraftledningen være fjernet og en ny trase bygget i løpet av 2018, forteller rektor Lars Michalsen ved Nøkkeland skole.

Hafslund Nett har søkt om å bygge to nye masterekker fra Kambo transformatorstasjon og langs østsiden av E6. Samtidig har de søkt om å rive den eksisterende kraftledningen som går fra Kambo mot sentrum og den som går østsiden av E6 i dag.

Er lovet svømmehall

Michalsen mener flytting av kraftledningen er en god nyhet for alle i Nordre bydel:

– Jeg snakker en god del med foreldre, og det er god stemning etter at de nå endelig ser en ende på det de har kjempet for: Å få bort kraftlinjen i Nordre bydel, sier han.

Michalsen forteller at de nå gleder seg til å få ny svømmehall på skolen, noe som henger sammen med at kraftlinjen blir lagt om:

– Når kraftlinjen er lagt om kan bruke det stengte klasserommet, i tillegg til at vi er lovet en ny svømmehall.