Hopp til innhold

Elever skal lære mer om arbeidslivet

Fra neste skoleår blir faget "arbeidsliv" obligatorisk i ungdomsskolen. I Hole har elever allerede fått en forsmak på det nye faget.

Amund Johansen og Solveig Solli Reinsli

– Du skal aldri ha fingrene nede i en sånn maskin, for da har du ingen fingertupper igjen, sier daglig leder ved Vik skysstasjon, Amund Johansen til utplassert elev Solveig Solli Reinsli.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Innerst inne på kjøkkenet til Vik skysstasjon finner vi 15-åringene Solveig Solli Reinsli og Marius Andreassen. Solveig er godt i gang med å lage 45 liter med agurksalat. Det går unna ved kjøkkenmaskinen.

Agurk

Det går med en del agurk når man skal lage 45 liter agurksalat.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Jeg har aldri gjort dette før, og det var gøy å prøve noe nytt, sier Solveig Solli Reinsli.

15-åringen er på kafeen ved E16 en dag hver uke, hele det siste skoleåret på ungdomsskolen. Hun har tenkt å søke på restaurant- og matfag på videregående skole, og erfaringen hun får nå er gull verdt.

Utplasseringen er en del av faget "Arbeidsliv", og på Hole ungdomsskole ble ordningen innført i 2012. Faget er et alternativ for elever som ønsker å slippe unna noe av den teoretiske lærdommen.

– Jeg var litt lei og følte at jeg trengte ikke å lære nok et språk, men jeg ville bli mer sikker på hva jeg skal velge på videregående, og da passet dette bra, sier Reinsli.

Les også: Vanskeleg å velje rett

Alle skoler innfører "Arbeidsliv"

Neste år blir faget obligatorisk for alle ungdomsskoler. Målet med det nye faget er å fremme yrkesfagene. Elevene skal få en innføring i arbeidslivet. Under kyndig veiledning skal det praktisk orienterte faget gi dem en forsmak på hva som møter dem om noen år.

– Faget er et alternativ for fremmedspråk eller fordypning i norsk eller engelsk. Det er teoritunge fag, mens "Arbeidsliv" er mer praktisk rettet, sier rådgiver ved skolen, Ellen Gustavsen Simensen.

Hun forteller at faget er knyttet opp mot de nye yrkesfaglige utdanningsprogrammene i videregående skole. Lærdommen de får ute i bedriftene er det vanskelig å gi i et klasserom.

– Elevene skal lære å samarbeide. De skal lære om yrkesetikk og om hvordan det er å være en arbeidstaker, sier Simensen.

Les også: Skolens beste får ikke lærlingplass

(artikkelen fortsetter under bildet)

Marius Andreassen og Solveig Solli Reinsli

Solveig Solli Reinsli har truffet blink med utplasseringen ved Vik skysstasjon. Fullt så heldig er ikke Marius Andreassen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Å velge feil er også en nyttig erfaring

14 elever har valgt faget i år. Noen jobber på hotell, noen hos frisør, og to av dem er altså utplassert ved Vik skysstasjon.

– Da kan du begynne å knekke de tretti eggene, sier daglig leder Amund Johansen ved Vik skysstasjon.

Ved mikseren står Marius Andreassen klar til å lage tjue liter vaffelrøre. Lederen av vegkroa ved E16 er fornøyd med å slippe elvene løs på kjøkkenet.

– Det er spennende for oss også, å prøve å lære opp andre. Det blir artig å se hva det blir av dem etter hvert, sier Johansen.

– Kan du bruke dem til noe?

– Ja, vi bruker dem til alt. De gjør akkurat den samme jobben som vi gjør til vanlig.

For Marius Andreassen er erfaringen også nyttig, selv om han nok ikke havner bak grytene på Vik skysstasjon senere i sin yrkeskarriere.

– Det blir nok ikke restaurant- og matfag på meg, men jeg vet mer om hva jeg skal gjøre videre. Det blir nok bygg og anlegg på meg, sier Andreassen.