Hopp til innhold

– Videregående skole er bortkastet

Camilla måtte avbryte videregående skole fordi hun ble gravid og fikk høyt fravær. Nå får hun ikke jobb fordi hun har for lite kompetanse.

Klipp av arbeidsledige Camilla som er alenemor for Ørjan. Her forteller hun om da hun mistet plassen ved videregåendeskole på grunn av høyt fravær

ARBEIDSLEDIG: Hør alenemor Camilla sin historie her.

I en liten kjellerleilighet bor Camilla Haviken (21) og sønnen Ørjan (2). Ørjan har vært hjemme ifra barnehagen i dag, og på fjernsynet ruller traktoren Gråtass. Camilla står på alle fire og vasker etter at toåringen har smuldret en neve med kjeks utover gulvet.

Camilla er alenemor og arbeidsledig. Hun fikk ikke fullføre studiene ved videregående skole ettersom hun ble gravid og fikk for mye fravær.

– Jeg ble veldig fortvila da jeg mistet studieplassen, fordi jeg var så godt i gang og gledet meg til å bli ferdig, forteller Camilla.

– Den norske skolen er for smal

Alenemoren forteller at hun prøvde å gjøre sitt beste på skolen, men fikk stadig skuffende karakterer. Hun mener pensumbøker ikke alltid er den beste vei til læring.

– Spør du meg, er videregående skole bortkastet for mange. Jeg får mer kompetanse av å jobbe enn å sitte på skolebenken, sier hun.

Ordfører i Modum kommune, Terje Bråthen (Ap), er enig med Camilla og sier skolesystemet er for smalt slik det fungerer i dag.

– Elevene blir hele tiden tvunget til å lære ting de ikke får til, i stedet for å dyrke det de er gode på, sier han.

Høy arbeidsledighet blant unge

Modum er én av flere kommuner som lenge har slitt med høy arbeidsledighet blant den yngre generasjonen. Bare i Modum kommune er 28 unge i alderen 18 til 24 år arbeidsledige.

I økonomiplanen til kommunen som strekker seg fra 2015 til 2018 er hovedfokuset å få ubrukt, ung arbeidskraft i jobb.

– Vi skal investere mye penger i blant annet rask psykisk helsehjelp, konstaterer Bråthen.

Rask psykisk helsehjelp handler om å ta tak i problemene den enkelte elev sliter med og løse de på et tidlig tidspunkt. I tillegg vil kommunen bli flinkere til å kartlegge hver enkelt elev, for å eventuelt gi tilrettelagt undervisning i den livssituasjonen eleven er i.

Drømmer om å kunne hjelpe andre

Camilla er én av dem som får tilrettelagt undervisning og håper på å fullføre videregående skole innen de neste to årene. Da er det ingen tvil om hva hun ønsker å gjøre.

– Jeg gleder meg veldig til å fullføre videregående skole sånn at jeg endelig kan komme ut i jobb, smiler hun.