Hopp til innhold

Bokstunt tar av

Bokhandelen med kun én boktittel i hyllene er blitt en suksess. Folk fra hele landet sikrer seg boken. Kronprinsesse Mette-Marit er en av dem.

Christian Kjelstrup

Boksalget har gått over all forventning, snart har Christian Kjelstrup solgt over 1000 bøker fra butikken som kun selger en boktittel.

Foto: Stig Morten Waage / NRK

– Kan jeg komme tilbake til deg, jeg har så mange kunder nå. Jeg ringer deg tilbake når jeg får en luke, sier en tydelig stresset bokhandler.

Når vi prøver å få tak i Christian Kjelstrup to timer senere er han enda mer stresset, da har han nemlig fått kongelig besøk i det som må være Norges enkleste bokhandel. Kronprinsesse Mette-Marit og Kronprins Haakon er en av dem som ble nysgjerrige på den portugisiske forfatteren Fernando Pessoa etter at "Uroens bokhandel" har fått mye oppmerksomhet i pressen og på sosiale medier.

– Det var utrolig hyggelig at de kom. Det var ganske fullt i lokalet, og det var god stemning her, forteller den ferske bokhandleren entusiastisk.

Mette-Marit stilte seg bakerst i køen. Kronprinsen stod utenfor med livvakter, og snakket med folk. Men alt gikk ikke helt som smurt da Kronprinsessen kom til kassen.

– Det oppstod en litt Kong Olav på trikken-situasjon når Kronprinssesen skulle betale. Kortautomaten gikk nemlig tom for papir, så det var litt stressende. Kronprinsen ordnet opp, han hadde heldigvis kontanter, ler Kjelstrup.

Mette-Marit i Uroens bokhandel

Kronprinsen hadde heldigvis kontanter, da kortmaskinen i Uroens bohandel gikk tom for papir. Kronprinsparet sikret seg et eksemplar av den ettertraktede boken Uroens bok.

Foto: Tore Holberg / Solum forlag

Hele Norge vil lese Pessoa

For bare to dager siden åpnet Christian Kjelstrup "Uroens bokhandel" på Bislett i Oslo. Pop-up bokhandelen skal bare holde åpent i en uke, og den selger kun én eneste bok. "Uroens bok", skrevet av den avdøde portugisiske forfatteren Fernando Pessoa. Ifølge Kjelstrup er det verdens beste bok, derfor ville han gi den et løft. I videoen under kan du se hvordan stemningen var i butikken, da NRK besøkte den på åpningsdagen, 26.mars.

På Bislett i Oslo finnes det en bokhandel som kun selger én eneste bok. Den eieren mener er verdens beste.

VIDEO: Se hvordan det var i pop-up bokhandelen den første dagen.

Mye har forandret seg hos Christian Kjelstrup siden vi besøkte han den første dagen. Da hadde han bare solgt 12 eksemplarer. Siden har haugen med bøker i vinduet blitt utsolgt flere ganger. Til sammen har han snart solgt 1000 bøker.

– Det var allerede en kø av folk da jeg kom hit i dag tidlig. Jeg seiler på en bølge av begeistring. Dette er over all forventning, forteller han entusiastisk.

Christian Kjelstrup har tatt permisjon fra forlagsjobben i Aschehoug, for å skrive sin egen bok. Ideen til "Uroens bokhandel" ble født da han gikk forbi et tomt lokale i Thereses gate forrige fredag. Lokalene som tidligere huset en proteinpulver-butikk, ble på rekordtid forvandlet til en svært enkel bokhandel som har levetid på kun en uke. Målet var å fremme det han selv mente var verdens beste bok.

Målet mitt var å skape interesse. Det viser at det er mulig med litteratur som angivelig er komplisert. Dette har overgått forventningene mine, det har tatt fullstendig av.

Christian Kjelstrup, eier av Uroens bokhandel

Folk fra hele Norge har tatt kontakt for å sikre seg et eksemplar av "Uroens bok". Noen ber om at han skal sende den i posten til dem. For andre er det bokhandelen med bare en boktittel som har blitt hovedattraksjonen. Enkelte har tatt turen inn til Oslo helt fra Son og Hedmark. Portugisisk radio er begeistret og har gjort et intervju. Den portugisiske ambassadøren har vært innom. I tillegg har flere celebriteter sikret seg et eksemplar, blant dem Jan Erik Vold og Linn Ullmann.

– Mange kaller dette for et bokstunt. Har du lykkes i det du ville oppnå?

Målet mitt var å skape interesse. Det viser at det er mulig med litteratur som angivelig er komplisert. Dette har overgått forventningene mine, det har tatt fullstendig av, forteller bokelskeren som har sovet lite den siste tiden.

Christian Kjelstrup har rukket å bli mer seriøs siden vårt første møte. Nå har han fått en kortautomat på plass i forretningen. Han har også begynt å føre et slags form for regnskap, som han egentlig ikke har tid til. Butikken oppstod veldig fort, på en helg, så det var ikke alt han rakk å planlegge like godt.

– På sikt må jeg formalisere rotet i regnskapet mitt. Jeg skriver ned navnet på alle som har kjøpt boken, slik at jeg holder oversikten, forsikrer han.

Ventelister på biblioteket

Også bibliotekene melder om at Fernando Pessoa har blitt svært populær i løpet av kort tid. Alle de 14 eksemplarene er "Uroens bok" er utlånt, både nye og eldre utgaver. I tillegg står 11 personer på venteliste hos Deichmanske bibliotek.

Fernando Pessoa døde i 1935. Han fikk bare gitt ut en bok i sin levetid, det var Mensagem (Budskap). Etter Pessoas død, fant man 27.000 ulike tekstfragmenter i en stor amerikakoffert. Mange av disse er med i «Uroens bok». Idag blir han betraktet som en av de viktigste forfatterne i portugisisk historie. "Uroens bok" ble valgt inn som ett av litteraturhistorien 100 viktigste verker da den i 2002 fikk plass i Verdensbiblioteket.

– Vi setter virkelig pris på hva denne ene bohandleren gjør. Det er viktig for markeringen av et av verdens viktigste forfatterskap. Vi stiller oss bak utsagnet hans om at dette er verdens beste bok, forteller Gunnar R. Totland, som er forlagssjef i Solum forlag.

– Vi merker at interessen har økt betraktelig. Bokhandlere fra hele landet har etterspurt boken, og forlaget trykker nå et nytt opplag på 5000 bøker, avslutter han.

Jan Erik Vold i Uroens bokhandel

Haugen med bøker minker stadig fra vinduet i Uroens bokhandel. Jan Erik Vold er blant dem som har vært på besøk.

Foto: Christian Kjelstrup / Privat

Fest for forfatteren

Førstkommende mandag var det planlagt en fest for Fernando Pessoa i det beskjedne lokalet i Thereses gate 14. Nå har bokelskeren i permisjon bestemt at butikken blir for liten siden fangruppen er blitt for stor. Derfor blir det fest for den avdøde portugisiske forfatteren i større lokaler på Bislett stadion i stedet.

– Fernando Pessoa ble ikke anerkjent i sin levetid hva tror du han selv hadde sagt til at så mange nå får øynene opp for han i 2014 i Norge?

– Hvis han hadde gått forbi lokalet, så hadde han kanskje tittet inn og tenkt "Hva er dette for en galskap?", men jeg håper det er i hans ånd. Det er til ære for han. Det er derfor jeg gjør det, runder den travle bokhandleren av.