Elden åpner for en annen Sigrid-drapsmann

OSLO TINGRETT (NRK.no): Forsvarer John Christian Elden sådde tvil om politiets drapsspor da han spurte ut sin tiltalte klient. Han åpnet dermed for at de kan stå overfor en ukjent drapsmann i Sigrid-saken.

Elden og tiltalte

Forsvarer John Christian Elden brukte store deler av den tredje dagen i Oslo tingrett til å stille spørsmål til den tiltalte 38-åringen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Noen av politiets sentrale beviser i Sigrid-saken er en mobil med bilder av den skadde bilen. Skaden skal ha kommet etter at Sigrid forsvant fra Østensjø-området i Oslo.

Tilgang til bilen, en grønn Citroën, er også et sentralt tema. Bilen er eid av tiltalte, og en bombrikke registrert på bilen ble fanget opp i en bomstasjon ikke langt fra barnehagen på Østensjø, klokken 00.04, natt til søndag,

Dette er kort tid før politiet mener Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant.

Elden spurte tiltalte om hvilke låser som var på bilen, og hvem som hadde tilgang til nøklene.

Les også: – Jeg har aldri tatt livet av noen med vilje

Les også: Tiltalte: – Jeg føler en viss skyld for Sigrids død

Glemte å låse bilen

Tiltalte og bil

Dette bildet ble ifølge politiet tatt med en mobil med tiltaltes SIM-kort. I vinduet på bilen, som har tydelige skader, vises gjenskinnet av den tiltalte. Da 38-åringen ble presset om dette i retten mandag, sa han at det lignet på ham selv. Han sa også at bildet kunne være manipulert.

Foto: Politiet

– Jeg har av og til en reservenøkkel i bilen, og jeg har en bekjent som har skrytt av at han kan få ut kodenøkler fra Citroën enkelt, sa tiltalte i retten og snakket om mannen som tidligere var medsiktet i saken og som har vært en «mekkekompis» av den tiltalte 38-åringen.

– Stemmer det at du glemte å låse bilen? spurte Elden.

– Ja, det stemmer dessverre at jeg ikke alltid husket å låse bilen, svarte den 38 år gamle mannen.

Etter endt rettsdag understreket Elden at det kunne ha vært andre enn hans klient som hadde kjørt bilen forsvinningsnatten.

– Vi vet ikke nå hvem som kan ha hatt bilen, sier Elden og fortsetter:

Tiltalte i Sigrid-saken får papirer av forsvarer Elden

Tiltalte snakker med sine forsvarere i pausene i rettssal 250.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Han har forklart hvor den har stått, hvor nøklene har vært og at en rekke personer har hatt tilgang til den, altså mulighet til å bruke den. Samtidig vet vi jo at eneste sporet som trekker bilen inn i saken er at en bombrikke som blant annet har vært i den bilen passerte en bomstasjon et stykka unna gjerningsstedet – i Strømsveien, sier Elden.

Blod i campingvogn

Et annet sentralt element er også tilgang til låven hvor en campingvogn stod. Jentas blod er funnet i campingvognen, og tiltalte har selv vedgått at han hadde den som tilholdssted sommeren 2012, og at han hadde tilgang til nøkler til låven.

Likevel nekter han all tilknytning til hennes død, og står fast på at han aldri har sett henne der. I John Christian Eldens spørsmålsstilling var målet å få frem at det kunne være en annen drapsmann i Sigrid-saken.

– I avhør får du noen spørsmål fra politiet om hvem som har vært i låven og campingvogna, sa Elden før han leste et av mannens svar fra avhørsprotokollen:

«I den perioden er jeg der, som det framgår av telefonlogg og bankkort. Men jeg er ikke den eneste som har tilgang der», skal den tiltalte 38-åringen ha svart.

– Hva betyr det? spurte Elden sin klient i retten.

– Det er ikke jeg som har kontroll der. Jeg er bare på besøk der, svarte den tiltalte 38-åringen, på et spørsmål der Elden altså ville få frem at det kan ha vært andre der på drapstidspunktet.

Siktelsen om medvirkning til drap mot den 65-år gamle mannen ble frafalt på grunn av bevisets stilling i juli i år. 38-åringens tidligere mekkekamerat vil forklare seg senere i rettssaken.

Sigrid Giskegjerde Schjetnes mor, Harald Stabell og tiltalte

Sigrid Giskegjerde Schjetnes mor, Ingrid Giskegjerde, sammen med bistandsadvokat Harald Stabell i retten onsdag.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK