Sanitetsforening åpner dørene for flyktninger

Sarpsborg sanitetsforening stiller sine lokaler i Storgaten til disposisjon for flyktninger som må vente før videre transport til Oslo.

Sarpsborg Sanitetsforening

Sarpsborg Sanitetsforening vil tilby flyktningene gode stoler, litt mat og omsorg i sine lokaler i Storgaten.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

De siste ukene har det kommer stadig flere flyktninger over grensen i Østfold. Mens Østfold politidistrikt tidligere registrerte et trettitalls asylsøkere og flyktninger pr. måned, kommer det nå 30-40 daglig.

Asylsøkerne skal transporteres til Oslo for registrering, men det blir nødvendigvis noe ventetid i Østfold før videre transport. Østfold politidistrikt har ikke lokaler som er egnet til å ta imot såpass mange samtidig, og tok kontakt med Sarpsborg kommune for å finne en løsning.

Et varmt sted å vente

I dag inngikk politiet en avtale med Sanitetsforeningens omsorgs og beredskapsgruppe om bruk av Sarpsborg Sanitetsforenings lokaler i forbindelse med mottakk og registrering av store grupper asylsøkere.

– Østfold politidistrikt har nå en beredskap om det skulle komme store grupper asylsøkere til landet via grenseovergangene enn hva politiet klarer å håndtere i dag. I Sanitetsforeningens hus i Sarpsborg vil asylsøkerne ha et varmt sted å være mens de venter på registrering hos politiet og videre transport, melder Østfold politidistrikt på sine facebooksider.

I sanitetskvinnenes ånd

Anne-Marit Lilleborgen

Anne-Marit Lilleborgen er leder i Sarpsborg Sanitetsforening.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Det ligger i sanitetskvinnenes ånd å gi omsorg og hjelpe andre. Vårt motto er: Bli medlem av Norske Kvinners Sanitetsforening og gjør en forskjell. Det var helt naturlig da vi fikk den forespørselen gjennom sanitetsforeningens omsorgs og beredskapsgruppe at vi sa ja. Vi tok det opp på styremøtet i går og det ble et enstemmig ja i styret, forteller leder i Sarpsborg Sanitetsforening Anne-Marit Lilleborgen.

– Hva vil flyktningene få her?

– Mat. Omsorg. En god stol å sitte i stedet for å sitte på en krakk på politihuset.

Sarpsborg Sanitetsforening

Sarpsborg Sanitetsforenings lokaler ligger i Storgaten.

Foto: Birger Kjølberg / NRK