Hopp til innhold

Lokalpolitikeren Bendik (26) får mye kjeft

Da to sykehjem i Drammen ble foreslått lagt ned, begynte det å koke i befolkningen. Midt i stormen stod Ap-politiker Bendik Thun (26). Han tilhører gruppen som er mest utsatt for hets og sjikane i politikken.

Bendik Thun (Ap)

Bendik Thun (Ap) vil legge ned dyre og små sykehjem.

Foto: Ahmet Dogan / NRK

Politikerne i Drammen kommune bestemte nylig at to sykehjem skal legges ned og at demente beboere skal flyttes. Det har satt sinnene i kok i lokalsamfunnet.

– Dette er helt klart den vanskeligste saken som vi har hatt i vårt hovedutvalg de to siste årene jeg har sittet i kommunestyret.

Det sier Ap-politiker Bendik Thun (26). Han og partifellene legger ned sykehjemmene, og han forteller at han har fått mye kjeft fra sinte pårørende.

– Veldig mange innbyggere har kontaktet oss i hovedutvalget, iallfall oss som har stått på den ene siden av vedtaket, sier han og utdyper:

– Grunnen til at vi er i denne situasjonen nå, er at det å drive små sykehjem er veldig dyrt. Derfor må vi gjøre denne endringen.

– Hvor vanskelig er det for deg som politiker midt i 20-årene å bestemme fremtiden til eldre og sårbare grupper?

Det er virkelig ikke lett. Jeg har hatt mange, lange og følelsesrike samtaler med frustrerte folk som har pårørende på sykehjem som skal legges ned. Jeg forstår at de synes det er veldig tungt.

Thun sier han forstår at mange reagerer på at han angivelig «ikke har kjennskap til hvordan dette er som pårørende».

– Jeg har hatt besteforeldre som har vært på sykehjem og som har hatt store pleiebehov. Så jeg har sett den siden av det.

Sterke reaksjoner

Protestene har haglet. Sinte leserbrev er skrevet. Kommentarfeltene har tatt fyr.

«Dette er galskap». «Hvor er hjertet og hodene til politikerne?». «Vi får begynne å skjære der hvor vi ressurssterke er, og la de svake få lov til å leve i fred de siste årene de har igjen».

For å nevne de mildeste stemmene.

Protestene fra familier og pårørende til demente i Drammen førte ikke frem.

Kommunestyret bestemte med 34 mot 23 stemmer å avvikle Gulskogen bo- og servicesenter og Fredholt bo- og servicesenter.

Unge politikere utsettes for sjikanering og hets

Vi vet at unge er noe mer utsatt for hets og sjikane, begynner Lise Spikkeland.

Hun er spesialrådgiver (lokaldemokrati og etikk) i Kommunesektorens organisasjon (KS) som blant annet jobber for å sikre ytringsfriheten for lokale folkevalgte og å gi dem bedre vern.

Lise Spikkeland

Lise Spikkeland i KS jobber for å sikre ytringsfriheten til de folkevalgte.

Foto: Gerardo poblete

Hvilke råd gir dere til unge politikere som opplever ubehag i forbindelse med upopulære avgjørelser?

KS' generelle råd er blant annet basert på hva politikere selv gir uttrykk for at de har behov for. Vi anbefaler kommunene å ha faste kontaktpersoner og gode rutiner for å følge opp politikere som utsettes. Det handler både om praktiske spørsmål og om tilbud om psykososial støtte.

Spikkeland viser til en undersøkelse Ipsos gjennomførte på oppdrag fra KS i 2019.

Den viser blant annet at:

*43 % av norske lokalpolitikere har opplevd hatefulle ytringer eller trusler.
*Halvparten har vurdert å gi seg i politikken på grunn av dette.
*15 % har sluttet.

Trussel mot demokratiet

Når folkevalgte utsettes for hat og trusler er ikke dette bare et symbol på at ytringsfrihet og samfunnsdialogen som kjennetegner et velfungerende demokrati svekkes. Det utgjør også en trussel mot det fremtidige demokratiet, kommenterer Spikkeland.

Det kan føre til at folk trekker seg fra politikken og at politisk interesserte unnlater å engasjere seg av frykt for selv å bli utsatt for det, understreker Spikkeland.

Dersom folk vegrer seg for å stille til valg og for å delta i den politiske debatten, utgjør det en alvorlig trussel mot demokratiet, avslutter Spikkeland.

Eldrebølgen

På spørsmål om det er nødvendig med så kraftige tiltak at sykehjem må legges ned, svarer Bendik Thun:

– I mange år har vi hørt om eldrebølgen, at den er noe som kommer og at vi må forberede oss. Det er ikke lenger en hypotetisk eldrebølge. Den er her nå. Mange trenger hjelp. Derfor haster det med å gjøre forandringer nå.

Sykehjem

Omsorgsboligene ved Åskollen bo- og servicesenter er det nyeste døgnbemannede tilbudet for demente i eldreomsorgen i Drammen kommune. Slike plasser vil Bendik Thun ha.

Foto: Ahmet Dogan / NRK

Han ønsker seg flere omsorgsboliger med døgnbemanning.

Gir seg i lokalpolitikken

Bendik Thun forteller at han har takket nei til gjenvalg neste år. Hovedårsaken er av praktiske grunner: Han flytter fra Drammen.

Bendik Thun

Bendik Thun presiserer at han ikke har mottatt trusler eller blitt sjikanert. Men han takker nei til gjenvalg.

Foto: Ahmet Dogan / NRK

– Har du opplevd hets eller trusler?

– Nei. Men samtidig vil jeg tilføye at det ikke alltid er gøy når det stormer som verst. Det har vært ubehagelig til tider. Det er ikke moro å lese i kommentarfeltene, og det har vært mye negativitet, avslutter Thun.