Ap-politiker oppfordrer til boikott av avis

Leder i Drammen Ap sier han tar sterkt avstand fra uttalelsene, og ber politikeren om å melde seg ut av partiet dersom hun ikke trekker uttalelsen.

Havva Cukurkaya

På en lukket Facebook-gruppe for tyrkere i Norge oppfordrer bystyrerepresentanten til boikott av lokalavisen.

Foto: NRK/Skjermdump

Bystyrerepresentant i Drammen Arbeiderparti, Havva Cukurkaya, kommer med oppfordringen om å boikotte lokalavisen Drammens Tidende på en lukket Facebook-gruppe for tyrkere. Facebook-gruppa har 3420 medlemmer.

Innlegget på den lukkede gruppen "Norsk-tyrkere" er skrevet på tyrkisk, men NRK har fått det oversatt gjennom en tipser.

Bakgrunnen for det Cukurkaya skriver er lokalavisens dekning av tyrkiske miljøer i Drammen den siste tiden. Drammens Tidende har blant annet skrevet om at nestleder i Drammen Senterparti, Tayfun Candogan, støtter det tyrkiske partiet MHP. De har også skrevet en del om De grå ulver, som skal være kjent som ungdomsorganisasjonen til partiet.

Dette er det Havva Cukurkaya har skrevet på en lukket gruppe for tyrkere:

"Kjære venner. Jeg oppfordrer dere videre til å støtte avisen Dagsavisen Fremtiden ved å bli abonnenter. De skriver aldri noe negativt om tyrkerne. De prøver alltid å beskytte tyrkerne. Og for de av dere som abonnerer på DT, oppfordrer jeg til å avslutte medlemskapet. Nå har de (DT) tydelig klargjort sitt ståsted. Nå håper jeg dere innser hvem bakmennene er. Hver gang det er nyheter om ”FETØ” skolene, så er målet å skyve fokuset over til de tyrkiske foreningene ved å øke de falske anklagene. Det de har gjort nå, er å svartmale oss, ved å trykke skolene deres ”tettere til sine bryst”."

Havva Cukurkaya

Tar avstand fra uttalelsene

NRK har snakket med leder i Drammen Arbeiderparti, Dag Ebbestad, som sier at partiet tar avstand fra det bystyrerepresentanten har uttalt om lokal presse.

Dag Ebbestad

Dag Ebbestad forteller at Drammen Arbeiderparti tar avstand fra det bystyrerepresentanten har oppfordret til. – Hun bør beklage eller melde seg ut av partiet, sier Ebbestad.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Arbeiderpartiet står for en fri og kritisk presse, og selv om en avis retter et kritisk søkelys mot noe så kan vi ikke støtte boikott av den grunn, sier Ebbestad.

Han understreker at det er grovt å oppfordre til boikott av en avis på den måten.

– Vi setter ytringsfriheten høyt og har stor takhøyde for meningsforskjeller, men når man uttaler seg om politiske saker utad skal det være i tråd med det partiet man tilhører.

Oppfordrer henne til å melde seg ut av partiet

– Hva tenker du når du ser en slik uttalelse fra en av dine egne medlemmer?

– Det er veldig leit. Det er en grunnleggende samfunnsforståelse som ikke er ivaretatt når noen kommer med en uttalelse som dette.

– Gjør dere noe med det nå?

– Jeg har snakket med Havva i dag, og siden dette er nokså alvorlig har jeg anmodet henne om å trekke uttalelsen sin eller melde seg ut av partiet.

– Vi driver balansert journalistikk

Drammens Tidenes nyhetsredaktør, Alf Petter Øverli, sier de tar meninger om avisas journalistikk på alvor. Likevel mener han Cukurkayas oppfordring er uvanlig.

Alf Petter Øverli

Nyhetsredaktøren i Drammens Tidende synes bystyrerepresentantens oppfordring er uvanlig.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Gjennom flere måneder nå har vi jobbet med saker som vi mener er god lokaljournalistikk. Det startet med at vi så på hvordan Fjell sportsklubb drives, og det tok oss videre til De grå ulver, sier han.

– Hvorfor var det viktig for Drammens Tidende å skrive om dette?

– Vi mener at det er viktig at befolkningen i Drammen kjenner til at det finnes et såpass ekstremt miljø i byen.

Nyhetsredaktøren er imidlertid ikke redd for å miste abonnementer.

– Det hender vi mister lesere fordi folk blir sure på oss for noe, og det har jeg respekt for. De fleste kommer som regel tilbake, og det er uansett journalistikken som kommer først.

NRK har ikke lykkes i å komme kontakt med Havva Cukurkaya mandag.

Men i en SMS til Drammens Tidende skriver hun følgende:

«Jeg har ikke uttalt meg som Ap-politiker, men benytter meg av ytringsfriheten som en privat person».