Hopp til innhold

Vegrer seg for kommunesammenslåing

Arbeiderparti-ordførere i Akershus går inn i valgkampen som motstandere av kommunesammenslåing. Underlig, mener de borgerlige, så lenge sammenslåingene ikke er ferdig utredet.

Nesoddtangen

Nesodden klarer seg godt uten å slå seg sammen med andre Follo-kommuner, mener den politiske ledelsen i kommunen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Flere kommuner rundt Oslo som er styrt av Arbeiderpartiet utreder nå å slå seg sammen med andre kommuner. Men allerede nå har flere ordførere bestemt seg for at dette er en dårlig idé.

– Jeg går til valgkamp på at vi ikke ønsker å slå oss sammen med andre, sier Øivind Sand, ordfører i Rælingen for Arbeiderpartiet.

Han får støtte fra Nesodden. En kommune med 17.000 innbyggere hvor toppledelsen ikke savner kommuner å slå seg sammen med.

Nina Sandberg, ordfører Nesodden kommune

Nina Sandberg, ordfører i Nesodden (Ap), mener det ikke er grunnlag for å slå seg sammen med noen av nabokommunene.

Foto: Magret Helland / NRK

– Per i dag så kan ikke vi se at det er grunnlag for at vi bør arbeide for en sammenslåing med andre nabokommuner, sier Nina Sandberg, ordfører for Ap i Nesodden kommune.

Også i Ap-styrte Lørenskog har Ap bestemt seg for at det er best å stå alene.

Lykkelig som singel

– Nesodden løser oppgavene sine godt. Vi har klatret fra 310.plass i 2010 på kommunebarometret og opp til topp ti. Vi har et velfungerende lokaldemokrati. Jeg kan vanskelig se at det styrkes ved at vi går fra 31 til fem folkevalgte i Nesodden. Og må reise helt til Ski for å diskutere, sier Nina Sandberg.

I alle Akershus-kommunene er det nå utredninger om det vil være smart å slå seg sammen med nabokommuner. Regnestykket er ikke ferdig, innbyggerne er ikke hørt, og konklusjonen trekkes til våren om ett år. Men enkelte flagger altså sitt standpunkt i god tid før valgkampen.

- Samtidig er vi med på å utredningen, og det kan godt hende at innbyggerne i Rælingen ønsker at vi skal slå oss sammen. Det vet vi ikke. Vi vil jo ikke gå imot innbyggernes mening. Men i utgangspunktet så er vi skeptiske, og det vil vi flagge i valgkampen, sier Øivind Sand.

Frykter debatten blir ødelagt

Gro Langdalen

Gro Langdalen, ordførerkandidat for Rælingen Høyre, mener Ap trekker forhastede konklusjoner om kommunesammenslåing.

Foto: Høyre

Den blåblå regjeringen har pålagt kommuner å utrede sammenslåing. Høyres kandidater i Akershus har lite sans for at flere Ap-ordførere later til å ha bestemt seg.

– Det gjør jo at denne prosessen blir litt rar. Hvis vi skal bruke ressurser og tid på å utrede og vurdere ulike alternativer, og så har man samtidig bestemt seg allerede. De markerer standpunkt på en måte som kan forhindre en åpen diskusjon.

Det sier Erik Adland, Høyres ordførerkandidat på Nesodden.

– Man har ikke snakket med innbyggerne og man har ikke snakket med kommunene rundt. Da har man jo bestemt seg før man har snakket med de som kanskje vil men noe om det, påpeker Gro Langdalen, ordførerkandidat for Rælingen Høyre.