Ap-ordfører driver «ordfører-skole»

Den unge Arbeiderparti-ordføreren i Sarpsborg tar inn Høyre-kolleger fra resten av fylket i lære.

Den unge Arbeiderparti-ordføreren i Sarpsborg tar inn Høyre-kolleger fra resten av fylke i lære. Denne uka er Høyre-ordføreren fra Halden på besøk for å lære å holde budsjettet.

Sindre Martinsen-Evje spanderte lunsj på Thor Edquist i dag.

– Verten betaler, smiler Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje (32) i kantina på Sarpsborg rådhus.

Denne uken er nemlig Arbeiderparti-ordføreren vert for Thor Edquist, Høyre-ordføreren fra nabokommunen Halden.

– Jeg er litt opptatt av å tenke bedrift, sier Edquist mens verten heller opp en ny kopp med rykende fersk kaffe.

Skryter av Sarpsborg

Thor Edquist

Ordfører Thor Edquist i Halden kommune.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

For skal vi bli gode, så må vi lære av dem som er bedre, mener ordføreren ved svenskegrensen. Dermed er det nærmest et naturlig valg å dra til Sarpsborg, sier Edquist.

– Jeg er litt imponert over den bedriftskulturen som de har bygget opp her i Sarpsborg. Her klarer de å følge budsjetter, selv i trange tider.

Det hele høres svært så rosenrødt ut. Men Martinsen-Evje fastslår at også hans kommune har økonomiske utfordringer.

– Det er ting vi må jobbe med her også. Men å få en god kultur i en organisasjon og å få gode ansatte, det føler jeg at vi langt på vei har fått til, sier han.

Kun uenighet om statsministeren

Og erfaringene Martinsen-Evje har fått gjennom arbeidet i sin egen kommune, deler han mer enn gjerne med andre ordførere.

– Nøkkelen er at vi har god økonomistyring, og at vi gir rådmannen og hennes stab og medarbeidere tillit. Slik kan fagfolkene slippe frem, og politikerne styrer på et mer overordnet nivå, sier han.

Sindre Martinsen og Erik Unaas

Sindre Martinsen Evje (t.v.) hadde i fjor Erik Unaas (t.h) på besøk på kontoret.

Foto: Sarpsborg kommune

På sensommeren i fjor, midt under valgkampen, var Eidsberg-ordfører Erik Unaas fra Høyre på arbeidsuke hos Arbeiderparti-ordføreren.

Han kunne fortelle at de to ordførerkollegene raskt fant tonen med hverandre, til tross for deres forskjellige politiske ståsted.

– Den eneste lille uenigheten vi har hatt er hvem som skal være statsminister i Norge. Vi kommer nok til å ta en telefon til hverandre ut på dagen 10. september og se hvem som fikk sine mål innfridd, sa Unaas til NRK den gang.

Handler ikke om politikk

Det var som kjent Høyres Erna Solberg som gikk seirende ut av statsministerduellen den gang. Men Martinsen-Evje stengte likevel ikke dørene for Høyre-politikere.

Og også Thor Edquist kan fortelle at han raskt fant tonen med Arbeiderparti-ordføreren.

– Dette handler ikke om politikk. Sindre og jeg kan sikkert være uenige i mange politiske spørsmål. Dette handler om hvordan man bygger opp en god kommune, som kan gi veldig gode tjenester til innbyggerne sine, sier han.

Kanskje var det gratis lunsj som gjorde utslaget. Men det er en liten pris å betale for å være en god vert, mener Martinsen-Evje.

– Hvis man har et så sunt måltid som Thor Edquist har, så skal jeg nok klare det, smiler han.