Antall gateprostituerte halvert i Oslo

Antall prostituerte i Oslos gater er mer enn halvert det siste året. Nedgangen skyldes at flere av de prostituerte er utvist.

Gateprostituerte

GATEPROSTITUERTE: I fjor kunne politiet telle omtrent 90 gateprostituerte som jobber i Oslos gater. I år er tallet mer enn halvert.

Foto: Jane Rasmussen / NRK

politiførstebetjent Thor Martin Elton ved Oslo politidistrikt.

MERKER NEDGANG: Politiførstebetjent ved Oslo politidistrikt Thor Martin Elton sier at det er rettet større oppmerksomhet mot utlendinger som ikke har lovlig opphold i Norge.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Klokken nærmer seg sju en fredagskveld i Oslo sentrum. I løpet av timen NRK er ute i Kvadraturen, møter vi kun fire kvinner som selger sex på gata.

– På gateplan er det en markant nedgang av prostituerte. Det gjelder alle nasjonaliteter, sier politiførstebetjent Thor Martin Elton ved Oslo politidistrikt.

I Norge på turistvisum

På de tellingene politiet foretar når de operative etterforskerne er ute, så er det 30–40 prostituerte som er ute og jobber i Oslo.

Samme tid i fjor kunne politiet telle opptil 90 gateprostituerte på en fredagskveld, mens i år har antallet blitt mer enn halvert. Ifølge Elton skyldes den store nedgangen at flere av de prostituerte er i Norge på turistvisum.

– Politiets utlendingsenhet har hatt et større fokus på utsendelser av utlendinger som ikke har lovlig opphold i Norge, sier Elton.

Redd for å bli bortvist

 leder av Prosenteret Bjørg Norli.

KRITISK: Leder av Prosenteret Bjørg Norli er kritisk til måten politiet jobber opp mot prostituerte.

Foto: Jane Rasmussen / NRK

Hos Prosenteret i Oslo har de lagt merke til at det er færre prostituerte som oppsøker dem. De forteller at de prostituerte sier de er redde for å bli utvist fra Norge.

– De må tjene penger så de forsøker å gå ut på de tidspunktene der de opplever at det er minst sannsynlig at de møter politiet, sier leder av Prosenteret Bjørg Norli.

– Men vi vet at politiet er like aktive på dagen som på natta, og at de oppsøker kvinner utenfor prostitusjonsarenaen sånn at de føler at uansett hvor de er så føler de at de står i fare til å bli bortvist fra Norge, sier Norli.