Ansjos mangelvare til jul

Feilslått høstfiske i Oslofjorden og langs den svenske vestkysten kan føre til at ansjos blir mangelvare på svenske matbord denne julen.

Brisling på fiskefabrikk

Den svenske matvaregiganten Abba seafood varsler problemer med å skaffe nok juleansjos i år. Selv om det er levert rikelig med 'norsk brisling' til svenske fabrikker blir trolig ikke brislingen ferdig til jul.

Foto: NRK / NRK

Ansjos kan bli mangelvare denne julen, og grunnen er at fisket etter brisling ikke har vært som ønsket i år, melder svenske medier.

Matvareprodusenten Abba seafood anbefaler alle som er "avhengige" av ansjos om å handle straks, eller ryker mulighetene for å få seg juleansjos og matvareprodusenten tilbyr ansjos-pasta til Janssons fristelse.

Overrasket over ansjonsmangel

- Jeg synes dette var veldig rart, sier medeier av den norske fiskebåten "Tenholmskjær", Jan Gunnarsen, til NRK.

Han forteller om gode fangster og mye brisling i Oslofjorden i år, og at de har levert mye av fisken til svenskene. 

Julemat

Det kan bli en trist svensk matjul for tomten i år. Ikke nok med at ansjosen ikke ser ut til å bli ferdig til jul, men også økologiske skinker og safrankrydder er det manko på.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Ansjosfamilien (Engraulidae) er en familie av små planktonspisende saltvannsfisk. De finnes i store deler av verden, men er mest konsentrert i tempererte vannområder, og er svært sjeldne eller fraværende i veldig kalde eller veldig varme havområder. 

I områder hvor man ikke finner ansjos i havet, som i Skandinavia, selges kryddersaltet brisling under produktnavnet ansjos.

Men svenske medier melder denne uka at høstfisket slo feil på den svenske vestkysten og i Oslofjorden i år, og det er selve bakgrunnen for at Abba seafood, som har 70 prosent av det svenske markedet, tenner blålysene.

Det har kort og godt ikke vært nok fisk å lage ansjos av frem mot jul, og brislingen som brukes må ligge i krydder en stund før den kan puttes på boks.

Mest rundt jul

Abba fikk inn bare halvparten av den fisken de trenger for å lage ansjos, og i og med at svenskene alene putter i seg rundt 1 000 tonn ansjos årlig, det meste rundt jul, så kommer de kryddersterke filètene til å ta slutt fortere enn man håpet på.

For å bøte på den tilnærmet store svenske "ansjoskrisen", har Abba plukket frem en tube med ansjos-substitutt, der det er benyttet annen type fiskekjøtt, som man håper kundene vil kunne glede seg over.

Åsa Scherling, som er pr-ansvarig på Abba seafood, forsøker å overbevise det svenske markedet om at tube-ansjosen blir lekker i Jansons fristelse, der hele filèter er selve kjernen i maten, sammen med poteter.

- Våre produktutviklere synes ansjospastaen er god i Janssons fristelse, og tube-pastaen får gode karakterer i et matblad, sier Åsa Scherling til Uppsala Nya Tidning.

Hun garanterer ikke at alle får ansjos til jul, men sier at man ved fabrikken i Grebbestad jobber under høytrykk.

Trist matjul i Sverige

Og det er ikke bare ansjonsens fravær som ser ut til å bli krisen ved de svenske julebordene i år.

Ekologiske juleskinker er det stor mangel på, melder kjøttvareprodusenten Scan, som febrilsk leter etter flere produsenter å kjøpe råvarene fra.

Også safranproduksjonen i India har fått seg en knekk, og det er tørke i Kashmir-regionen, der den fineste varianten av safran dyrkes, som er grunnen.

Safran (Crocus Sativus Linneaus) er ett av de mest kostbare krydder som finnes. Det kreves minst 70 000 krokuser, eller omtrent 150 000 til 200 000 pistiller, som må plukkes og renses for hånd, for et kilo safran.

Safran høstes under to intensive uker i månedskiftet oktober/november, og brukes i hovdsak som smakstillsetting i mat, medisinsk krydder og til industriell og kjemisk prosess.