Hopp til innhold

Trues i testkø: Ansatte må skjule identiteten sin

Hets og utskjelling fra reisende har vært hverdagen for de ansatte på grensa. Nå er testplikten fjernet og testsenteret på Svinesund skal legges ned.

Jostein Stø snakker i telefonen utenfor testsenteret på Svinesund

TRUES: De ansatte på teststasjonen på Svinesund har politianmeldt trusler fra reisende.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Du skulle bare visst! Bare pass deg! Det her får konsekvenser hvis jeg ser deg igjen.

På en stor parkeringsplass ved siden av tollstasjonen på Svinesund ligger den internasjonale teststasjonen. Her har truslene haglet de siste månedene.

Rundt 12.000 har blitt koronatestet her i uka, mens Norge har hatt krav om testing ved innreise. Ikke alle reisende har vært fornøyde med kravet.

Det har de ansatte på teststasjonen fått kjenne på kroppen.

Rigmor Martinsen med gul refleksvest

Rigmor Martinsen har opplevd mange ubehagelige episoder i jobben ved den internasjonale teststasjonen.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Det har vært så vanskelig at vi i noen tilfeller har måttet kontakte politiet. Da er jeg glad de ikke har vært langt unna, sier Rigmor Martinsen.

Hun forteller om flere ubehagelige møter med folk som har måtte ta en koronatest. Hets, rasisme og frykt har vært daglige opplevelser for de ansatte.

– Jeg har vært i situasjoner hvor jeg var glad at jeg ikke hadde på et navneskilt. Jeg hadde ikke likt å møte vedkommende på butikken etterpå.

Har anmeldt reisende

For å verne om sikkerheten har ingen av de ansatte hatt synlige navneskilt eller signert med eget navn.

– Når de underskriver ting, eller blir bedt om å identifisere seg, gjør de det med nummerbrikken sin så de ikke trenger å gi fra seg identiteten sin, forteller Jostein Stø.

Skilt om testing på Svinesund

I perioder har alle som passerer grensa på Svinesund blitt sluset via teststasjonen. Ikke alle reisende har vært fornøyde med det.

Foto: Amalie Fagerhaug Evjen/NRK

Den daglige lederen ved testsenteret forteller at de har måtte ha ubehagelige samtaler med folk som har oppført seg upassende.

Stø bekrefter også at det har blitt noen politianmeldelser av personer i testkøene.

Faser ut aktiviteten på teststasjonen

Tirsdag ble det klart at regjeringen fjerner obligatorisk testing ved innreise til Norge. Dermed skal også teststasjonen avvikles.

Det betyr en usikker fremtid for de 140 ansatte som har jobbet ved teststasjonen under pandemien. Fra å teste nærmere 12.000 i uka, vil tilbudet nå sakte fases ut.

– Vi var nokså forberedt på det. Vi hadde sett anbefalingen fra Helsedirektoratet og FHI før nyheten kom, som mente at testing på grensa burde fases ut, sier Stø.

Men tilbudet om testing forsvinner ikke over natten ved Svinesund.

– Foreløpig kan man fortsatt teste seg her. Vi lar testtilbudet stå inntil vi har avklart en del ting med Helsedirektoratet.

Selv om testplikten nå opphører, er det fremdeles noen krav ved grensepassering:

  • Alle over 16 år må fortsatt registrere seg digitalt før ankomst til Norge

  • Personer over 18 år som ikke er fullvaksinerte eller har hatt korona de siste seks månedene, må fortsatt vise en negativ test tatt før ankomst inn i Norge

Les også: Lettelser på svenskegrensa: – Kjempedeilig!

Patrick Bright Johannesen med handlevogn på Svinesund
Patrick Bright Johannesen med handlevogn på Svinesund