Anonym giver tilbyr 22-juli-minnesmerke

Tilbudet går ut til alle de 56 kommunene som mistet en eller flere av innbyggerne sine i terrorangrepet 22. juli. Men ingen vet hvem den anonyme giveren er.

Utøya
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Skulpturene av kunstneren Nico Widerberg vil være over to meter høye og veie 1.700 kilo. En tekst av forfatteren Lars Saabye Christensen skal dypsandblåses på den ene siden, mens datoen 22. juli skal hogges inn på motsatt side.

– Vi vet ikke hvem den anonyme giveren er, og dette er et helt spesielt tilbud, sier kulturdirektør i Drammen kommune, Tone Ulltveit-Moe til NRK.no.

Det var i forrige uke at de berørte kommunene fikk tilsendt et brev fra Kommunenes Sentralforbund, KS, med tilbudet fra den anonyme giveren.

– Vi må behandle denne saken politisk før vi kan ta noen stilling til hvor et slikt minnesmerke skal plasseres, sier Ulltveit-Moe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nico Widerberg

Far, Frans Widerberg (t.h.) og sønn, Nico Widerberg, viser egne kunstverk, utstilt i Oslo 1986

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

Vil at minnesmerket skal bety noe

Det er kunstneren Nico Widerberg som den anonyme giveren ønsker skal lage minnesmerket. Han sier han er opptatt av at merket skal bety noe for dem som er rammet av tragedien.

– Det må være noe som minner oss alle sammen om det som skjedde. Minnesteinen er laget slik at det handler om mennesker som er borte, men som likevel alltid vil være der, sier han.

Han sier det er en figur som er skåret ut, og som symboliserer en mann eller en kvinne.

– Det rommet figuren lager i stenen, er på en måte en symbolikk for at sporene alltid vil være der, sier han.

Usikker på tilbudet

Per Berger

Per Berger er usikker på om Hole kommune vil motta tilbudet.

Foto: Per Mandt

Utøya ligger i Hole kommune, og er en av kommunene som har fått tilbudet om minnesmerket. Ordfører Per Berger sier han med en gang var usikker på hvordan han skulle angripe tilbudet.

– Hole var jo åstedet for hendelsene på Utøya, og det er jo et arbeid i gang med et nasjonalt minnesmerke. Det skal være ett i Oslo og et i Hole. Jeg fikk et dilemma i forhold til plasseringen, fordi jeg i neste uke skal til kulturministeren i Oslo og snakke om plasseringen av det nasjonale minnesmerket, sier han.

Dermed skrev Berger et brev tilbake, hvor han sier at han vil ta stilling til tilbudet til den anonyme giveren etter at han har vært i Oslo.