Hopp til innhold

Signalkrepsen i Rødnesjøen blir en sak for politiet

Mattilsynet ber politiet etterforske hvordan signalkreps med krepsepest har havnet i Rødnessjøen i Marker. De mener det kan dreie seg om faunakriminalitet.

Signalkreps tatt i Kvesjøen

Mattilsynet ber nå politiet etterforske hvordan signalkreps har havnet i Rødnessjøen.

Foto: Bengt Steinar Nordbakk

Midt i september ble signalkreps funnet flere steder i Rødnessjøen. Denne krepsearten hører ikke naturlig hjemme i Haldenvassdraget. Den bærer krepsepestsmitte uten selv å bli rammet av pesten.

Det synes ikke være noen forklaring på hvordan signalkrepsen har kommet til Rødnessjøen, om ikke mennesker har «hjulpet» den dit.

– Mye tyder på at signalkreps er satt ut i Rødnessjøen i midtre del av Haldenvassdraget, sa fiskeforvalter Leif-Roger Karlsen hos Fylkesmannen i Østfold da krepsearten ble påvist i september. – Det er veldig lite sannsynlig at den har kommet dit av egen hjelp. Den må ha blitt satt ut i innsjøen av andre, sa Karlsen da.

Kan ikke godtas

Kirsti Ullsfoss
Foto: Birger Kjølberg/NRK

Mattilsynet Indre Østfold mener funnene av signalkreps i Rødnessjøen tyder på faunakriminalitet, og har bestemt seg for å politianmelde det de mistenker er utsetting av signalkreps.

– Signaleffekten er det viktigste med anmeldelsen, forteller distriktssjef i Mattilsynet Indre Østfold, Kirsti Ullsfoss. – Det kan være vanskelig å komme til bunns i saken, men vi oppfordrer om og håper at politiet vil løfte saken og gjøre det de kan for å kartlegge, så får vi se hva det resulterer i.

Nå blir det politiet som skal etterforske og de må nok spørre seg hvem som har nytte av å sette ut signalkreps i Rødnessjøen.

Slusene stengt i seks år

Det har vært gjort mye for å bevare edelkrepsen i vassdraget. Blant annet har slusen i Ørje vært stengt i seks år.

Det synes ikke som alle som er like opptatt av vern, mener Ullsfoss:

– Det er vanskelig å nå gjennom med budskapet om den verneverdige edelkrepsen. Det er klart at Norge har en helt spesiell posisjon på verdensbasis. Det har vært en svært sterk edelkrepsbestand i Haldenvassdraget som er viktig å ta vare på.

Ullsfoss forteller at de nå er bekymret for at smittebærende signalkreps kan bli satt ut også høyere i vassdraget.

– Det er en bekymring for oss, så vi kommer til å jobbe med å sette opp god informasjon om hvordan folk skal oppføre seg og sikre at vi ikke sprer smitten. Samtidig ønsker vi at folk gir oss melding dersom de ser noe mistenkelig i forhold til kreps, sier Ullsfoss.