Hopp til innhold

Anmelder bydel for brudd på menneskerettigheter

Selv om medisinske fagfolk mener at Einar Kåsine (89) bør få permanent plass på sykehjem, så mener Oslo kommune at han kan klare seg selv.

Bjørn og Einar Kåsine

ALVORLIG UNDERERNÆRT: Bjørn (t.v.) og Einar Kåsine på kjøkkenet i leiligheten på Grorud i Oslo. Det hender at Einar smører seg en skive selv. Likevel klarer han ikke å få i seg nok mat til at han holder vekten. Helsepersonell mener underernæringen skyldes at 89-åringen savner kona.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Var det godt?

Bjørn Kåsine ser på faren Einar som sitter ved kjøkkenbordet og tygger på en brødskive med nøkkelost. Den magre 89-åringen nikker til svar og tygger traust videre på skiva si. Tar en slurk av koppen med kald kaffe. Retter litt på trygghetsalarmen som henger rundt halsen hans.

– Jeg har det godt her altså, men jeg er mye alene. Før hadde jeg mye kamerater i området, men de er borte nå. Sånn er det vel å bli gammel.

Inn og ut av sykehus

Einar Kåsines generasjon er ikke kjent for å klage.

I september fortalte NRK hvordan Kåsine er blitt en kasteball mellom hjem og sykehus siden han ikke fikk langtidsplass på sykehjem, selv om flere leger mener at han burde få det. Einar fikk avslag på sykehjemsplass i oktober. Familien har klaget på avslaget, og venter på svar. Siden oktober har Einar hatt behov for akutt legehjelp hele sju ganger.

Han vil ikke være til bry og utløser ikke trygghetsalarmen sin. Og da rekker han ikke frem til sykehuset i tide. Den behandlingen pappa har fått er rett og slett uverdig.

Inger-Lise Simensen, datter

Det er ikke lenge siden sist gang 89-åringen ble innlagt på Diakonhjemmet sykehus i Oslo. Da var han alvorlig underernært og dehydrert.

Diakonhjemmet skriver i sin rapport etter sykehusoppholdet at Kåsine fremstår som «lettere kognitivt svekket. Likevel er det pasientens ernæringsstatus og ensomhet/utrygghet som vi er mest bekymret for. Vektnedgangen gir mistanke om at han ikke lager mat selv».

Videre skriver sykehuset at « .... slik han fremstår i dag antas det at han ikke vil mestre hverdagen slik han beskriver den selv ....».

Einar Kåsine

ENSOM: Einar Kåsine (89) bor alene i leiligheten han i mange år delte med sin kone gjennom 65 år. Han får hjemmehjelp fire ganger i døgnet, men sier han føler seg veldig ensom.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Barna til Einar har nå politianmeldt bydel Grorud fordi de mener kun hjemmesykepleie ikke er forsvarlig, og hevder kommunen bryter grunnleggende menneskerettigheter.

– Det er tross alt bydelen som har hatt ansvar for at faren min skal få i seg mat de siste månedene. Likevel raser han ned i vekt, sier Bjørn Kåsine.

Søsteren hans nikker samtykkende.

– Jeg mener bydelen svikter ett pleietrengende menneske, sier Inger-Lise Simensen.

Faren er 185 høy og veier i dag 55 kilo. Ifølge han selv og barna veide han over 80 kilo «på sine yngre dager». Fire ganger i døgnet får han besøk av hjemmesykepleier.

Einar får ikke flytte sammen med kona

For frisk til å bo med kona

– Det der er kona mi. Og der er barna mine, Bjørn og Inger-Lise.

Einar peker på skryteveggen sin i hjørne av den teppelagte stua. I gullfarga rammer henger bilder av barn, barnebarn og oldebarn. Han sier han snakker mye med bildene når han er alene.

– Men jeg får ikke noe svar da.

Han tar et godt grep om rullatoren og begynner å synge. Før sang han aldri, ifølge barna. Nå har 89-åringen begynt å glemme. Sliter med å huske hvilken dag det er, at han nettopp har hatt besøk av hjemmehjelpen. Noen dager tror han at han er 15 år igjen.

Einar Kåsines kone gjennom snart 65 år bor allerede på Rødtvet sykehjem i Oslo. Der har hun vært langtidspasient siden august 2012. Bydelen mener 89-åringen er for frisk til å bo sammen med henne.

På grunn av sin helsetilstand hverken klarer eller orker Einar å besøke henne. Men savnet er stort.

Inger-Lise Simensen

ANMELDER BYDELEN: Inger-Lise Simensen har sett seg lei på kommunens dårlige behandling av faren hennes.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Det ville vært rart hvis det ikke ble litt ensomt. Hun har jo vært kona mi gjennom 65 år. Det beste hadde vært om vi hadde fått vært sammen på slutten også.

Helsepersonell mener underernæringen skyldes at 89-åringen savner kona, og at han trenger mer selskap i matsituasjoner.

På sykehuset har de registrert at han spiser godt når han først er lagt inn.

– Det har vist seg at pappa tar til seg mer mat når han er sammen med andre mennesker. Aller helst burde han vært på sykehjem med moren vår, forteller Bjørn Kåsine.

– En dag om ikke så lenge så går det for langt. Han vil ikke være til bry og utløser ikke trygghetsalarmen sin. Og da rekker han ikke frem til sykehuset i tide. Den behandlingen pappa har fått er rett og slett uverdig, sier Inger-Lise Simensen.

Vil ikke svare på kritikken

Bydel Grorud i Oslo har gjentatte ganger fått tilbud om å svare på kritikken fra familien. Selv om familien har tilbudt seg å oppheve taushetsplikten, vil ikke bydelen kommentere den konkrete saken overfor NRK.

I en e-post opplyser bydelsdirektøren at alle søknader om pleie- og omsorgstjenester vurderes individuelt, ut fra foreliggende opplysninger.

– Det være seg opplysninger fra fastlege, hjemmesykepleie, korttidsavdeling og sykehus. Det er alltid en løpende vurdering av pasientens helsesituasjon og behov for helsetjenester. Når bydelen tildeler hjemmetjenester, settes det inn hjelp etter behov, om nødvendig flere ganger i døgnet alle ukens dager, opplyser bydelsdirektør Marit Jansen.

Videre sier hun at bydelen behandler søknader om sykehjemsplass så raskt som mulig, men i de fleste tilfellene tar det noe tid å innhente nødvendige opplysninger og vurdere brukernes behov.

– Ved akutt behov tildeles sykehjemsplass umiddelbart. Ved avslag om sykehjemsplass, er det klageadgang på vedtaket. Klagesaker behandles så raskt som mulig, men også i disse tilfellene kan det ta noe tid å innhente alle nødvendige opplysninger.

Lagt inn igjen

Torsdag morgen får Inger-Lise Simensen en telefon fra hjemmehjelpen. Einar er ikke hjemme når de kom for å gi han frokost. Inger-Lise ringer broren sin Bjørn.

– Jeg var sikker på at han hadde gått ut og fryst i hjel i løpet av natta.

Men Einar har hatt pusteproblemer og utløst trygghetsalarmen sin. Ved 02-tiden blir han hentet av ambulanse. Nå er han igjen lagt inn på Diakonhjemmet sykehus.

– Diakonhjemmet sier til meg at de har tatt kontakt med bydelen for å finne en sykehjemsplass til ham. Sender de han hjem nå, så blir jeg så utrolig skuffa, avslutter Bjørn Kåsine.

Senere den samme ettermiddagen, like før NRK publiserte denne saken, får familien til Einar Kåsine en telefon fra Rødtvet sykehjem der kona bor, og bydel Grorud. De får beskjed om at bydelen nå jobber for å finne en sykehjemsløsning til faren, og at de tror det vil skje i løpet av kort tid.